Petak 02.02.2018.
09:36
Blumberg, Vestionline

Putin gradi novi tim, evo za šta ih priprema

Tanjug/AP
Budućnost novog tima zavisi od lojalnosti: Predsednik Rusije

- Putinov najveći strah je da će se sve srušiti i da će svi početi da se bore međusobno. To je veliki rizik - rekla je Olga Krištanovskaja, sociolog sa Državnog univerziteta za administraciju u Moskvi.

Formiranje institucija koje funkcionišu bez njega je još nepoznat teren za bivšeg KGB agenta. Od dolaska na vlast 2000. godine, Putin je ukrotio oligarhe, pritegao kontrolu nad regionalnim vladama i zavladao parlamentom. Sa ekonomskom eksplozijom tokom njegova prva dva mandata, zahvaljujući rastu cena nafte, mnogi Rusi umorni od haosa koji je nastao raspadom Sovjetskog saveza, bili su srećni da ga puste da radi šta hoće, piše "Blumberg", a prenosi Blic.

Njegova popularnost je preko 80 odsto još od 2014. godine i aneksije Krima, uprkos najdužoj represiji i slabom ekonomskom rastu. Dok se razne strane laktaju za prednost u nasleđu, Putin planira da uspostavi kadar lojalista koji će voditi Rusiju kada završi karijeru.

- Putin pokušava da se udalji od ličnog sistema vladavine ka kolektivnom - rekao je Aleksej Mukhin, direktor Centra za političke informacije u Moskvi.

Nedavno je postavio mlađe zvaničnike za regionalne guvernere, gde će testirati koliko su pogodni za više funkcije, čime pokazuje i da njihova budućnost zavisi od lojalnosti. Među njima je i njegov bivši telohranitelj Aleksej Djumov (45), kojem je poverena uprava nad regionom Zapadne Tule 2016. godine.

Kremlj je pružio veliku podršku i publicitet novim ljudima, naglašavajući njihovu revnosnost u reformi lokalne birokratije i popravku potopljenih puteva i oštećenih kuća. U međuvremenu, nekoliko guvernera prethodne generacije je završilo u zatvorima zbog optužbi za korupciju, navodi "Blumberg".

Desetine ambicioznih birokrata, uglavnom u četrdesetim godinama, provedeno je kroz programe liderstva među kojima su i fizički izazovi. Državne televizije su ih u oktobru snimale kako sa litica skaču u vodopade, dok su mesec dana kasnije u vojnim uniformama skakali sa padobranima, ležali na zemlji dok su oklopna vozila prelazila preko njih, i učili da pucaju iz puške i bacaju bombe.

Kako bi obezbedio primopredaju vlasti čini se da je Putin skupljao cake iz Kine, gde je predsednik Si Đinping nedavno učvrstio vlast. Komunistička partija Kine nikada nije ispuštala vlast jer je povremeno menjala vrhovno rukovodstvo kako bi izbegla oligarhijsku vladavinu koja je doprinela propasti SSSR-a.

- Moskva i Peking su često na vezi i njihova poruke je "momci, nasledili smo ovaj sistem od vas, ono što treba da uradite je da ga vratite i prilagodite". Rusija pokušava barem u teoriji da se premesti ka sovjetskom birokratskom sistemu, sa različitim mehanizmima za promociju i rotaciju, poput kineskog - rekao je Aleksandar Gabujev, politički analitičar iz Karnegijevog moskovskog centar.

Potreba za sigurnim rukama koje će obezbediti Putinovo nasleđe i sigurnost raste. U decembru je bivši ministar ekonomije Aleksej Uljujkajev postao najviši zvaničnik optužen za korupciju u eri Putina.

- Putinov glavni prioritet u narednom mandatu biće da osigura urednu predaju vlasti - rekao je Konstantin Kostin, bivši visoki predsednički zvaničnik koji i danas savetuje Kremlj.

Prema pisanju "Blumberga", ljudi oko njega veruju da će Putin izabrati za naslednika nekog mladog koji mu duguje celu karijeru. Među njima je i Dmitri Medvedev (52) koji će verovatno ostati na mestu premijera nakon izbora, i još ima šansu da bude izabran, prenosi "Blic".

Čak i ako se povuče 2024. godine, Putin bi mogao da drži ključne poluge moći promenom Ustava i prebacivanjem komande nad vojskom i bezbednosnim snagama Državnom veću, koje je sada savetno telo. Ili bi mogao da uradi isto što i 2008. godine, kada je nastavio da vlada zamenivši pozicije sa Medvedevim.

2024 © - Vesti online