Petak 02.02.2018.
09:02
Vestionline

Upozorenje naučnika: Zaštitno magnetno polje Zemlje nestaje

pixabay.com
Naučnici smatraju da ćemo izgubiti atmosferu i da će doći do masovnog izumiranja

Prema izveštaju objavljenom u onlajn naučnom magazinu “Undark”, obrtanje polova moglo bi da uzrokuje “katastrofalne mlazeve čestica od sunca, galaktičkih kosmičkih zraka i pojačano ultraljubičasto B zračenje usled radijacije”, prenosi "Blic".

Moglo bi doći do pada satelitskog sistema koji upravlja električnom mrežom što bi uzrokovalo efekat širenja krugova u vodi i dovelo do isključenja svetla, kompjutera i telefona.

Bilo bi nemoguće čak povući vodu u toaletu, navodi portal "News.com.au".

- Delovi planete će tokom obrtanja postati nenastanjivi – upozorio je Danijel Bejker, director Laboratorije za atmosfersku i prostornu fiziku na Univerzitetu Kolorado u Boulderu.

Severni i južni magnetni pol menjaju se svakih 200.000-300.000 godina, ali poslednje obrtanje nešto kasni. Procenjuje se da se zadnja promena dogodila pre oko 780.000 godina.

Izgleda da i klimatske promene pomeraju geografske polove Zemlje, piše “Nacionalna geografija”, dodajući da smo “u malom zaostatku za potpunim preokretom i da neki podaci, u stvari, ukazuju da je geomagnetni obrt geološki neminovan”.

To obrtanje bi moglo biti “razvučeno”, što znači da bi bili manje zaštićeni od štetnog zračenja tokom značajnog vremenskog perioda.

Naučnici su prethodno primetili “anomaliju” ispod Južne Afrike, koja ukazuje da se ovaj redak prirodni fenomen sprema da pogodi Zemlju.

Iako ne možemo reći sa sigurnošću kakve će biti posledice tog događaja, smatra se da će zamena polova oboriti električnu mrežu, što bi moglo dovesti do ekonomskog haosa širom sveta.

Životinje koje koriste Zemljino magnetno polje za navigaciju mogle bi se izgubiti tokom migracija usled obrtanja polova.

Neki stručnjaci su čak povezali ovaj fenomen sa masovnim izumiranjem, jer bi zamena polova mogla uzrokovati pad opasnih čestica na plavu planetu. Oni kažu da magnetno polje totalno nestaje tokom obrtanja, ostavljajući nas ranjivima. Drugi naučnici smatraju da je to malo verovatno.

Postoje i navodi da će doći do nestajanja atmosfere, što je takođe malo verovatno. Ipak, veruje se da je Marsovu atmosferu odneo solarni vetar jer crvena planeta nema jako magnetno polje.

Naučnici veruju da bi novo obrtanje moglo da se dogodi u sledećih 2.000 godina.

2024 © - Vesti online