Ponedeljak 19.07.2010.
12:26 >> 22:53h
Vestionline

Tadić vratio presvetu Bogorodicu Josipoviću

Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović napravili su u ponedeljak još jedan korak ka poboljšanju i renoviranju odnosa dve zemlje.

Tadić je Josipoviću simbolično predao ikonu Svete bogorodice iz crkve Svetog Dimitrija u Dalju, u okviru programa vraćanja kulturnih dobara odnetih iz Hrvatske tokom rata.

"Pitanju zaštite kulturnih dobara i kulturnog identiteta pridajem poseban značaj. Posebno na prostoru bivše Jugoslavije gde je došlo do uništenja i devastacije kulturnih dobara...Zato, mom prijatelju Ivi predajem ovu ikonu", rekao je Tadić.

Predsednik Hrvatske se zahvalio i istakao da je ovo mnogo više od simboličnog čina vraćanja jedne ikone.

"Ovaj čin pokazuje dobru volju, pokazuje kuda idu međusobni odnosi Hrvatske i Srbije i pokazuje pozitivan trend odnosa dve zemlje", ocenio je Josipović.

Tadić i Josipović razgovarali sa izbeglicama
 

Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Hrvatske Ivo Josipović razgovarali su danas u Beogradu sa porodicama, koje su tokom ratova devedesetih godina izbegle iz Hrvatske, a posredstvom Komesarijata za izbeglice Srbije uključene su u program povratka.

 

Porodice su dvojici predsednika predočile probleme sa kojima se većina suočava u procesu povratka, kao što su vraćanje stanarskih prava, obnova imovine, neisplaćene penzije, konvalidacija radnog staža, stambeno zbrinjavanje, nemogućnost otkupa dobijenih stanova, dobijanje državljanstva i ekonomska održivost povratka.

 

Sastanku su prisustvovale porodice Požar, Grujić, Pjevalica, Anđušić, Đurđević, Drača, Lalić i Dobrić, koje su izbegle iz Knina, Siska, Donjeg Lapca, Lipika i
Petrinje, navedeno je u saopštenju, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

 

Sastanku su prisustvovali komesar za izbeglice Srbije Vladimir Cucić, ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević, ambasador Miroslav Kopečni, savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević, ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak, savetnik predsednika Hrvatske Siniša Tatalović i predsednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac.

Cvetković i Josipović za dobrosusedske odnose i ekonomsku saradnju

Na sastanku je konstatovano da će se u narednom periodu aktivno raditi na rešavanju problema povratka izbeglica, ostvarivanju njihovih prava i rešavanju pitanja nestalih lica
 


Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković istakao je u razgovoru s hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem da Srbija pridaje veliki značaj dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji i da se zalaže za rešavanje svih otvorenih pitanja između dve zemlje u cilju razvoja sveukupnih odnosa.

"Vlada Srbije će kao i do sada nastaviti da daje pun doprinos unapređenju položaja hrvatske manjine u Srbiji što očekujemo i od Hrvatske kad je reč o našoj manjini u Hrvatskoj", poručio je Cvetković.


Cvetković i Josipović složili su se da je veoma važno i dalje unapređivati ekonomsku saradnju pre svega kroz povećanje obima trgovinske razmene, ali i u domenu stvaranja uslova za realizaciju investicija, navedeno je u saopštenju iz Vlade Srbije.


Istaknuto je, takođe, da mogućnosti za saradnju postoje i u sprovođenju regionalnih infrastrukturnih i energetskih projekata.


Na sastanku je ocenjeno da strateški interes i Srbije i Hrvatske - pristupanje Evropskoj uniji, predstavlja izuzetno važan podsticaj za unapređenje svih vidova saradnje, a posebno u domenu bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminala.


Josipović, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, razgovarao je danas sa predstavnicima nevladinog sektora, a u toku dana će, zajedno s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, razgovarati s porodicama izbeglica, povratnika u Hrvatsku, prošetati centrom grada i prisustovati susretu umetnika Srbije i Hrvatske.

 Pravda je spora za žrtve ratova: Ivo Josipović i Nataša Kandić
 

Josipović razgovarao sa predstavnicima nevladinog sektora

Josipović je novinarima nakon sastanka s predstavnicima nevladinih organizacija iz Srbije rekao da je tokom 1990-tih godina i sam bio deo civilnog društva i da je ponosan na taj deo života.  

 

"Moj stav o pomirenju u regionu ostao je nepromenjen, ali sada imam i veće mogućnosti nego pre da kroz politiku radim na tome", poručio je hrvatski predsednik.

On je dodao da je u predsedniku Srbije Borisu Tadiću našao partnera za rad na normalizaciji odnosa, ali i za pružanje satisfakcije žrtvama ratova i procesu pomirenja.

Josipović je ocenio da su odnosi u regionu u poslednje vreme u usponu, i dodao da zna da za one koji su stradalnici i žrtve vreme sporo ide.

"Mnogo je lakše govoriti o rešavanju problema nego ih stvarno i rešavati. Pravda i razumevanje ne dolaze lako", ocenio je Josipović.

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izrazila je zadovoljstvo što se od juče na ulicama Beograda srpska i hrvatska zastava vijore jedna pored druge. Ona je ocenila da je to značajan simbolični momenat, i znak novih strategija i politika u regionu. Kandićeva je apelovala na Josipovića i političare u regionu da podrže procese suočavanja sa prošlošću zarad bolje budućnosti.

Predstavnici nevladinih organizacija na sastanku su govorili o potrebi normalizacije odnosa u regionu, slobode kretanja ljudi, rešavanja problema u BiH i na Kosovu, kao i problema povratka izbeglica, povratka imovine, slobode medija i ljudskih prava marginalizovanih grupa, poput LGBT populacije.

Aplauzi i odlazak

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović završio je prvu zvaničnu posetu Srbiji u ponedeljak uveče, prijemom u beogradskom restoranu "Kalemegdanska terasa", sa kojeg su predsednik Srbije Boris Tadić i njegov hrvatski kolega poručili da, pored problema koje dve države moraju da reše, dalji odnosi treba da se razvijaju u duhu prijateljstva.

Dvojica predsednika su pre dolaska na "Kalemegdansku terasu" prošetali Knez Mihailovom ulicom, od kafe-knjižare "Plato" do Kalemegdana, gde su ih Beograđani pozdravljali aplauzom.

2024 © - Vesti online