Četvrtak 01.02.2018.
18:22
Z. Vicelarević - Vesti

Uneo nam je svetlost u kuće

Z. Vicelarević
Pesnici podsetili da je Sveti Sava bio i književnik

Članovi Sedmice su ugostili prijatelje sa svih strana: iz Beograda Radica Ristović, iz Erlangena Miloš Milojević, iz Minhena Marija Radivojević, iz Štutgarta Desa Burazor Aslanidu, iz Menhengladbaha Kostadinka -Koca Đurđevska i iz Ašafenburga dr Vladimir Umeljić. Među piscima i specijalni gost iz Generalnog konzulata Srbije u Frankfurtu Vojin Dragišić.

Na ovakvom skupu ljudi od pera i pisane reči nije bilo potrebno praviti poseban program. Pesnici su čitali svoja i dela drugih poznatih i manje poznatih pisaca. Pored pesnika, stihove o Svetom Savi su recitovale Emilija Jevtić i Lena Simić.

Miloš Milojević je specijalno za ovu priliku napisao i pročitao prisutnim književnicima pesmu "Prozor Svetog Save", a razlog je otkrio čitaocima "Vesti".

- Znamo da je Sveti Sava uveo slavu i kumstvo kod Srba, ali manje je poznato da je on unosio svetlost u srpske kuće. Naime, on je primetio da je na srpskim kolibama malo otvora i da nema dovoljno svetlosti, pa je učio Srbe da prave prozore i da puste svetlost u kuće - priča Miloš.

2024 © - Vesti online