Četvrtak 01.02.2018.
16:48
Vestionline, b92.net

Ceo svet se pita - zašto Rusi gomilaju zlato?

pixabay.com
Rusi kupuju ogromne količine zlata, kako bi obezbedila stabilnost rezervi

Kremlj je, podsetimo, označio taj plemeniti metal kao sigurno utočište u vreme geopolitičkih turbulencija.

"Za banke, ovo je dobar posao. One kreditiraju rudarske kompanije koje vraćaju kredite uz zlato koje izvade. Zatim ga banke prodaju Centralnoj banci", navodi se u saopštenju ruskog ministartva finansija. 

Rusija je sad postala najveći kupac zlata u svetu, a kupovina od strane ruskih banaka značajno se povećala u poslednjih nekoliko godina. 

Prošle godine ruske banke kupile su 205.155 tona zlata, što je za 4,7 procenata više nego 2016. godine (195,89 tona), a što je oko 67 procenata ukupnog zlata proizvedenog u Rusiji. Ovo je takođe povećanje od 13% u odnosu na 2013. godinu. 

Najveći kupci su VTB banka, Sberbank i Gazprombank. Sve tri banke su registrovane na berzi u Šangaju. U aprilu je VTB najavio planove da godišnje proda Kini do 100 tona zlata. Ruska centralna banka povećala je rezervu zlata za 163 tone, na 1.778 tona. Rusija je gotovo stigla Kinu, koja ima 1.842 tona. 

Rusija je najveći svetski kupac zlata i treći po veličini proizvođač. Stabilnost rezervi je jedan od osnovnih razloga zbog kojih Rusija kupuje zlato, saopštila je Centralna banka. 

- Banke, posebno državne, plaše se da njihova aktiva u inostranstvu može da bude zamrznuta u slučaju širenja sankcija - rekao je rukovodilac BKF banke Maksim Osadči.

2024 © - Vesti online