Petak 02.02.2018.
02:11
R. Lukić - Vesti

Ne zaboravite Milevu Marić

Youtube/screenshot
Mileva Marić

Spomen-obeležje Mileve Marić, srpske naučnice koja je rešavala matematičke probleme nobelovca Alberta Ajnštajna, nalazi se na ciriškom groblju Nordhajm na parceli Grabfeld 9. U udruženju su razočarani činjenicom da naša naučnica još nema sopstvenu grobnicu iako je umrla daleke 1948. godine. Njeni posmrtni ostaci leže 500 metara od spomen-ploče koju je 2009. podiglo Ministarstvo za dijasporu RS, a preko njenih zemnih ostataka sahranjene su još dve osobe. Da bi Milevini zemni ostaci bili iskopani i sahranjeni u drugu, posebnu grobnicu, potrebno je obaviti DNK analizu, a sve to vezano je za veće troškove.

- Po meni, to je još jedan vid srpske tragedije koja me rastužuje. Znam da Srbija ne živi u izobilju, ali ipak moramo čuvati i ceniti neke vrednosti koje su iznad sadašnjeg istorijskog trenutka - kaže Stojanović.

Rođaka odobrila

Stojanović je rekao da je u novembru prošle godine Doris Ajnštajna, supruga Alberta Ajnštajna juniora koja je s porodične strane jedina nadležna, već dobijeno odobrenje u pisanoj formi za prekopavanje Milevine grobnice i prenos posmrtnih ostataka u drugu, posebnu grobnicu. Petar je uveren da ovaj problem može da se reši sa malo više razumevanja.

On dodaje da je isti problem i s pokušajem da se kuća u kojoj su Albert i Mileva Ajnštajn živelu u Novom Sadu, u Kisačkoj 20, preuredi u muzej.

- Tu stanuju četiri stanara kojima bi stanove trebalo obezbediti na drugom mestu. Znam da to košta, ali meni najviše smeta što niko i ne pokazuje neki veći interes, iako samo naše udruženje ima materijla za dva muzeja - kaže razočarani Stojanović.

Osnivač Tesla sosajeti ističe da je Zoran Jeremić, konzul Srbije u Cirihu, uvek pokazivao razumevanje za rad udruženja.

- Zbog toga ćemo i ove godine početi od njega jer bi on mogao dosta da nam pomogne oko grobnice - kaže Stojanović.

Sagovornik "Vesti" se nada da će ga ove godine odgovorni podržati i pomoći mu da Milevi urede muzej i po njenoj poslednjoj želji dostojno je sahrane pored sina na groblju u Cirihu.

2024 © - Vesti online