Četvrtak 01.02.2018.
11:58
Vestionline, Tanjug

Kako su Hrvati reagovali na dolazak Vučića?

EPA/Antonio Bat
Sa kim će se Aleksandar Vučić sastati u Zagrebu?

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da je poziv predsednice Kolinde Grabar Kitarović srpskom kolegi dobra vest i da susret na predsedničkom nivou dve države može biti "blagotvoran i delotvoran".

Objašnjavajući postupak zakazivanja ovakvih susreta, Josipović je napomenuo da po Ustavu predsednica i vlada sukoordiniraju i sprovode spoljnu politiku, ali da postoje i izuzeci, kada predsednica može da deluje samostalno, kada postoje razmimolaženja s vladom. 

Upitan da li će se predsednik Vučić tokom posete Zagrebu sastati sa premijerom Andrejom Plenkovićem, Josipović kaže da misli da hoće, jer je to deo protokola. 
"Ako je vlada možda i bila iznenađena (pozivom predsednice), premijer će se sasvim sigurno naći s Vučićem, jer nema sprovođenja dogovora ako vlada opstruiše takvu stvar", rekao je Josipović za zagrebačku N1 tv. 

Josipović, koji je kao šef države boravio u Beogradu 2013. na poziv tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića, kaže da se slaže sa onima koji misle da bi Vučić trebalo da se izvini tokom posete: Ne očekuje, kaže, sad veliko pokajanje u stilu Vilija Branta, ali očekuje da predsednik Srbije pokaže da je "ono što se radilo prema Hrvatskoj u Srbiji bilo pogrešno". "Čisto sumnjam da bi mu to iko u Srbiji zamerio", rekao je. 

Josipović je napomenuo da je u jednom periodu bilo napretka u rešavanju pitanja nestalih, ali i priča da Srbija krije podatke. Dodao je da se i Hrvatskoj spočitavalo da krije srpske žrtve. 

Upitan koliko u svemu tome imaju uticaja bezbednosno obaveštajne službe dve zemlje, Josipović kaže da je uveren da hrvatske službe ne skrivaju podatke, a da o tome šta se radi u Srbiji ne zna. 

Na konstataciju da dobar deo javnosti u Hrvatskoj ne gleda pozitivno na poziv predsednice Vučiću, Josipović je rekao da su uvek takvi susreti bili pod znakom pitanja. 
"Teško je govoriti o dosezima, ako bude i na simboličkom nivou, ne treba je minimizirati. Ako klima bude pozitivna, onda će se valjda nešto od otvorenih pitanja početi rešavati. Ne bih nikako potcenjivao mogući pozitivni učinak i na simboličkom nivou", zaključio je. 

S druge strane, riječki "Novi list" objavio je danas da hrvatski premijer Andrej Plenković uopšte nije znao da će predsednica Grabar Kitarović pozvati Vučića u zagreb polovinom februara.

2024 © - Vesti online