Ponedeljak 19.07.2010.
09:04
Vestionline

Poslednja ponuda EU Srbiji za KiM

Izvor tvrdi da je EU ponudila da zajedno sa Srbijom kosponzoriše rezoluciju i da, uz pomoć SAD, bude posrednik u razgovorima sa Kosmetom.

"To je pomak na dosadašnji tvrd stav da neće prihvatiti nikakvu rezoluciju, već da će posle iznošenja mišljenja suda o legalnosti kosovske nezavisnosti samo izdati zajedničko saopštenje sa Generalne skupštine UN. Problem je što nema nikakvih garancija za našu evropsku perspektivu i što ne znamo šta oni predlažu da piše u rezoluciji", rekao je izvor "Blica" iz vrha vlasti.

Ovaj izvor je dodao da je ta ponuda prenesena i ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Jeremiću prilikom njegovog susreta sa šefom diplomatije EU Ketrin Ešton u Almati.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije su za "Blic" potvrdili da je ponuda Brisela stigla i da "nemaju ništa protiv" da se rezolucija napiše u saradnji sa EU, ali da u rezoluciji mora da se "pominju razgovori o statusu", kao i da razgovori moraju da se "vode u okviru Rezolucije 1244".

Ukoliko se EU obaveže da novih priznanja Kosmeta neće biti, Srbija bi, kažu izvori "Blica", bila spremna da uđe u ovu rizičnu i neizvesnu ponudu iz Brisela.

2024 © - Vesti online