Sreda 31.01.2018.
23:11
S. Đurić - Vesti

U Beograd, pa po Oskar

V. Sekulić
Veliki posao: Organizatori Festa

To su: "Eva" Benoa Žaloa, kao i "Lice" poljske rediteljke Malgoržade Šumovske, koji dolazi pravo sa Berlinskog festivala.

Ovaj film će biti prikazan na zatvaranju iste noći kada se dodeljuje Oskar.

Pantelić je istakao da ove godine selekciju "Srpski film" čini samo pet ostvarenja - "Banditi u potrazi za mamom" Koste Ristića, "Ederlezi rising" Lazara Bodrože, "Horizonti" Svetislava Dragomirovića, "Izgrednici" Dejana Zečevića i film Petra Pašića "O bubicama i herojima".

Ovo je rezultat odluke da samo premijerni filmovi uđu u konkurenciju.

- Očekujemo invaziju domaćeg filma, i to od sledeće godine. Snima se dosta, ali trenutno smo u fazi kad nije bilo konkursa u Filmskom centru Srbije, pa ove godine nije bilo mnogo kandidata.

Dug je proces realizacije filma od samog snimanja do finalnog proizvoda - kaže Pantelić.

Od grada 250.000 evra

Gradska sekretarka za kulturu i predsednica Odbora Festa Ivona Jevtić istakla je da će gradska uprava za ovu manifestaciju izdvojiti "rekordnih 250.000 evra". Ona je istakla da se od Ministarstva kulture, koje je raspisalo konkurs, očekuje najmanje ista finansijska podrška kao i prošle godine, kada je Fest 75.000 evra.

U glavnom programu Festa su skoro svi filmovi koji su kandidati za Oskara: "Oblik vode", Giljerma del Tora, "Zovi me svojim imenom", Luke Gvadanjina, "Fantomska nit", Pola Tomasa Endersona, "Niotkuda" Fatiha Akina, "Vernost", Mihaela Roskama...

Biće prikazani i novi filmovi Romana Polanskog, Kaige Čena, Pola Šrajdera...

- Postoje filmovi koji su u vlasništvu distributera i datum prikazivanja mora da bude objavljen kako bi se izbegla piraterija. Međutim, mi pravimo spisak filmova pre nego što izađu nominacije za Oskara, pa moramo da prepoznamo filmove. "Zovi me svojim imenom" smo želeli na Festu još prošle godine nakon premijere na Sandens festivalu, ali to nije bilo moguće, pa ćemo ga gledati tek ove godine, pre same dodele Oskara na kojoj je nominovan u kategoriji "Najbolji film"- otkriva Pantelić.

Hitlerov Holivud

Program Festa ove godine obuhvata tri takmičarska i sedam revijalnih programa.

- Glavni takmičarski program nudi 16 filmova iz Mađarske, Danske, Irana, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, SAD, Rusije, Italije i Švajcarske. O najboljima u kategorijama glavnog takmičarskog programa za film, scenario, režiju, mušku i žensku ulogu i najbolje debitantsko ostvarenje odlučivaće žiri u kome će biti Milčo Mančevski, Jovan Jovanović, Elma Tataragić, Mila Turajlić i Gordan Kičić.

Takmičarski program "Granice" obuhvatiće osam filmova, od toga dva dokumentarna, a selektor Mladen Đorđević posebno skreće pažnju na "Hitlerov Holivud" koji se bavi nemačkom kinematografijom u vreme vladavine nacista. Filmovi će se prikazivati na sedam lokacija u Beogradu.



 

2024 © - Vesti online