Sreda 31.01.2018.
13:51
Vestionline

LSV: Da li je SPC počela da plaća porez na imovinu?

A. Čukić
SPC na udaru LSV-a

LSV u saopštenju podseća da je patrijarh pre godinu dana javno saopštio da Crkva neće plaćati porez na imovinu dok joj se ne vrati sva imovina.

Stranka podseća i da je, prema nekim podacima, crkvama i verskim zajednicama vraćeno oko 95 odsto imovine, te poziva Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da to ima u vidu u sprovođenju projekta za bolju naplatu poreza na imovinu.

U LSV smatraju da je nepravedno da građani moraju da plaćaju porez, a da Crkva to javno odbija, te pitaju ministarstva finansija i lokalne samouprave da li su utvrdili koliko dugo Crkva ne plaća porez na imovinu i da li će se za to obračunati i naplatiti zatezna kamata na sve što duguje do sada, kako se to, primećuju, čini u slučaju građana.

- Deo tog novca bi mogao da se uloži u mnoge zatvorene biblioteke po manjim naseljenim mestima, poput biblioteke u Stanišiću kod Sombora - predlaže LSV.

Stranka takođe Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi skreće pažnju da Crkva nije u sistemu PDV, iako prema navodima pojedinih medija zarađuje preko stotinu miliona evra godišnje, dok se istovremeno od novca poreskih obveznika izdvaja za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika.

2024 © - Vesti online