Sreda 31.01.2018.
10:55
Vestionline, Tanjug

"Dijalog ne može trajati večno - Cilj Prištine međusobno priznanje"

Tanjug
Da li će ikada doći do normalizacije odnosa na relaciji Beograd-Priština?

Ona je za austrijsku agenciju APA izjavila da "Priština i Beograd ne žele da spreče jedna drugu u procesu pristupanja EU".

- Imamo dobre odnose sa susedima. Srbija se protivi da prizna nezavisnost Kosova, ali postoji jedinstvo oko toga da dijalog ne može biti beskonačno - rekla je uz opasku da je normalizacija odnosa uslov za članstvo Beograda u EU.

Govoreći o severu Kosova, Hodža kaže da Beograd nema negativan uticaj na srpsko stanovništvo na tom području, gde građani žele da budu jednako tretirani.

- Integracijom srpskih pravosudnih organa u pravosuđe Kosova to je omogućeno - ukazala je ona dodajući da su prošle godine po prvi put srpske i kosovske sudije, državni tužioci i službenici radili po kosovskom zakonu, što je, kako je kazala, rezultat dijaloga.

Ocenila je da je bezbednost na Kosovu zajednički i da Kosovska policija može da je osigura.

O ubistvu srpskog političara Olivera Ivanovića i istrazi tog ubistva, ona kaže da bi se do rezultata brže došlo kada bi se saradnja sa inostranim bezbednosnim službama odvijala direktno, a ne preko Euleksa.

Ubistvo Olivera Ivanovića je, prema njenim rečima, pokazalo da je članstvo Kosova u u Europolu i Interpolu neophodno kako bi se poboljšala razmena tih informacija.

- Kosovo sarađuje u istrazi, naravno, sa bezbednosnim vlastima drugih država, ali bi brže došli do rezultata ako saradnja ne bi morala da ide preko Euleksa - istakla je Hodža.

2024 © - Vesti online