Sreda 31.01.2018.
00:22
Z. Mirković - Vesti

Svetosavlje da nas vodi


Episkop austrijsko-švajcarski Andrej ukazao je da su četiri epohe vezane za duhovni život Srba u Beču.

Prva je vezana za Svetog Savu, koji je za krako vreme izdejstvovao autokefalnost srpske crkve, druga epoha je vezana za patrijarha Makarija Sokolovića koji je sabrao srpski narod, a treća epoha vezana je za patrijarha Arsenija i Veliku seobu Srba, koji su tokom nje došli i u Beč.
"Svi smo mi naslednici te Velike seobe", poručio je on.

Četvrta epoha je, kako je kazao, što Srbi čine sada, a to je naša kreativnost i iskustvo da se proslavlja Sveti Sava.

Prvi put Svetosavska akademija održana je u sali VHS 23, a vladika je ocenio da je pronađeno pravo mesto i pohvalio organizacioni odbor.

Škola crkvenog pojanja

Nastupali su i pojci škole crkvenog pojanja pod dirigentskom palicom protojereja-stavrofora Nenada Mihajlovića i Biserke Vasić.

Episkop Andrej osveštao je slavski kolač i rezao ga sa kumovima slave Aleksandrom i Željkom Kljunjić.

Protoprezviter protojerej-stavrofor Krstan Knežević održao je besedu istakavši da svaki put kada ne sledimo naš svetosavski identitet sledi stradanje i rasulo srpskog naroda.

On je podvukao da je svetosavlje to što okuplja i ujedinjuje Srbe.

U programu ovogodišnje Svetosavske akademije učestvovala su deca, đaci Prosvjetine škole srpskog jezika, koji su recitovali pesme i izvodili dramske prikaze na temu značaja Svetog Save za srpski narod.

Prosvjetin dečji hor pod dirigentskom palicom Vere Simić izveo je dve pesme. Posle toga su Nikola Radan recitacijom o Svetom Savi i Nemanja Guzijan pesmom oduševili prisutne.
Glumci Vesna Stanković i Tihomir Stanić govorili su o Svetom Savi.

Publici se predstavio i mešoviti hor "Kornelije Stanković" iz Beča, a program je završen nastupom dečjeg hora "Rastko" Crkvene opštine "Sveti Sava" u Beču sa svetosavskom himnom.

2024 © - Vesti online