Utorak 30.01.2018.
20:52
Vestionline

Američki general tvrdi: Pjongjang još nije pokazao sve delove rakete

Tanjug/AP
Severna Koreja tvrdi da da raketa može da dopre do celog američkog kopna i Južne Koreje

General vazduhoplovnih snaga Pol Selva je ovom izjavom potvrdio ocenu američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa iz decembra, da severnokorejske ICBM ne predstavljaju neposrednu pretnju po SAD, navodi Rojters.

- Severnokorejski lider Kim Džong Un još nije pokazao tehnologije paljenja i nišanjenja, kao ni otporan deo rakete koji nosi nuklearnu bojevu glavu i vraća se u Zemljinu atmosferu", rekao je Selva.

Kako je napomenuo, Pjongjang možda i ima takve tehnologije, i ta se mogućnost mora uzeti u obzir, ali ih ipak još nije pokazao.

Severna Koreja je u novembru saopštila da je uspešno testirala novi tip ICBM koji, kako tvrdi, može da dopre do celog američkog kopna i Južne Koreje.

Ukoliko bi došlo do sukoba, Selva kaže da bi SAD teško mogle da budu blagovremeno upozorene na lansiranje severnokorejskih raketa.

Takođe je rekao da će u predstojećoj reviziji nuklearne politike Pentagona, koja će, kako se očekuje, biti objavljena u petak, biti izneta budućnost nuklearne modernizacije, a mogla bi da obuhvati i nove rakete na podmornicama.

2024 © - Vesti online