Sreda 31.01.2018.
05:11
Đ. Barović - Vesti

Preti nam katastrofa

V. Sekulić
Potencijalna opasnost: Otpadne vode pune toksičnog materijala

Ničić je upozorio da bi taj problem istovremeno proizveo i međunarodnu ekološku katastrofu jer bi se otpadne vode pune toksičnih materijala, koje se nalaze u ovom kolektoru, veoma brzo našle u Dunavu, i njegovim tokom došli sve do Crnog mora.

"Vesti" prve upozorile

Problem s otpadom iz RTB Bor nije od juče, a "Vesti" su u novembru 2016. godine u seriji tekstova upozorile ne samo na ovaj problem, već i druge kada je reč o zagađivanju životne sredine. Tada smo preneli i mišljenje stručnjaka da je samo do 2011. godine na teritoriji opštine Bor, na svakog stanovnika ovog grada deponovano po 11.333 tona raskrivke i jalovine. Po količini jalovine Bor je neslavni rekorder ne samo Srbije, već i u celoj Evropi. "Vesti" su tada došle do internog dokumenta kanadske konsultantske kuće EU Capital Investments. Inc

koja je obavila ozbiljno istraživanje isplativosti prerade te jalovine, a sve pod plaštom "čišćenja životne sredine". Prema toj računici, u inicijalnoj fazi "mobilna jedinica" bi mogla da prečisti 300 tona na sat, mesečno bi se dobilo 326 kilograma bakra, 386 kilograma srebra i 62 kilograma zlata. U preporuci ove Agencije ističe se da bi u kontinuiranoj preradi jalovine, koja bi podrazumevala preradu 1.500 tona na sat, mesečno moglo da se izvadi oko 311 kilograma zlata i skoro dve tone srebra!

Pare nisu problem

U razgovoru za "Vesti" predsednik opštine Zaječar Boško Ničić kaže da je reč o veoma ozbiljnom problemu.

- Ovo upozorenje je sasvim realno. Ukoliko slučajno dođe do bilo kakvog akcidenta, odnosno pucanja tog kolektora, razmere će biti nesagledive! Osnovni problem jeste što je tunel kojim te otpadne vode prolaze kolektorom već zapušen. Međutim, već je jednom ta brana bila pred pucanjem. U slučaju da dođe do velikih padavina, tada bi se sve izlilo u Crni Timok, a odatle do Zaječara. Tada bi bukvalno ceo grad bio zatrpan muljem u kome se nalazi sve i svašta: od arsena, pa nadalje. Problem je što bi se ta jalovina širila dalje ka Dunavu i onda bi naš problem postao međunarodni - kazao je Ničić.

Milion kubika

Sadašnji kolektor otpadnih voda Veliki Krivelj RTB Bor je tunel otpadnih voda koje sadrže nekoliko miliona kubika otrovnih materija, među kojima su arsen, živa, nikl i drugi teški metali. Prostire se ispod jalovišta rudnika bakra Veliki Krivelj, a stručnjaci upozoravaju da su na kolektoru primećena značajna oštećenja, te da bi usled velikih kiša moglo doći do proboja brane i izlivanja flotacijske jalovine, što bi izazvalo ekološku katastrofu. Kolektor je izgrađen osamdesetih godina kada i rudnik bakra Veliki Krivelj iz sastava RTB Bor.

On je dodao da novac nije problem jer je Vlada Srbije obezbedila oko milijardu dinara, odnosno nešto manje od 8,5 miliona evra za izgradnju novog kolektora za prihvat i odvod otpadnih voda iz RTB Bor. Međutim, Ničić postavlja pitanje zbog čega se ta sredstva ne koriste za namenu za koju su i data.

Sumnje na malverzacije

- Da bi se ekološki problem sa dotrajalim kolektorom za otpadne vode rešio, potrebno je ispoštovati proceduru koja počinje raspisivanjem tendera. Međutim, iz meni nepoznatih razloga RTB Bor ne raspisuje taj tender. Ne znam zbog čega to ne rade, već problem rešavaju krpljenjem starog kolektora. Time se problem ne rešava. Podsećam da je 2010. Svetska banka odobrila kredit od 31 milion dolara za izgradnju kolektora, ali do realizacije tog projekta nikada nije došlo, pa su sredstva povučena - kazao je ogorčeno Boško Ničić.

Održavanje preuzeo RTB

Borivoje Stojadinović, izvršni direktor Instituta za rudarstvo i metalurgiju, podseća da je održavanje kolektora-tunela po njegovoj izgradnji preuzeo RTB Bor, koji je u te namene do sada uložio značajna sredstva. On procenjuje da se zbog stanja kolektora mora izgraditi novi koji će biti bezbedan i koji će Kriveljsku reku bezbedno sprovoditi do Timoka i dalje ka Dunavu.
- Veoma je važno da se novi kolektor što pre uradi jer bi njegovo pucanje izazvalo veliki ekološki međunarodni akcident nesagledivih razmera. To je i razlog zašto se ušlo u njegovu izgradnju i dobro je da je država ove godine namenila novac u budžetu za to - kazao je Stojadinović.

Priča o izgradnji novog kolektora traje od 2010. godine, kad je Svetska banka odobrila već pomenuti kredit za sanaciju problema. Kako ni posle četiri godine ništa nije urađeno, ovaj kredit je propao. Tada se oglasilo i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine saopštenjem u kome se navodi da smo, "umesto da kredit Svetske banke iskoristimo za izgradnju novog kolektora u RTB Bor, potrošili gotovo isto toliko novca za hitne popravke starog tunela".Niko od sagovornika "Vesti" nije želeo da decidirano odgovori zašto nije (kad je već bilo para) urađen novi kolektor, već je ulagano u sanaciju starog. Upućeni u ovu problematiku kažu da je reč o malverzacijama rukovodstva RTB Bor, odnosno nizu krajnje sumnjivih tendera koje su, kako tvrde, dobijale i firme koje nikada taj posao nisu radile. - Rukovodstvo RTB Bor treba da odgovori kako su na nekim tenderima prolazile i firme koje se nikada nisu bavile tim poslovima, mada je jedan od uslova bila njihova stručnost i osposobljenost - navodi izvor "Vesti".

Sipali ulje pored puta

Na putu Apatin-Prigrevica kod Sombora otkrivena je velika rupa u kojoj se, najverovatnije, nalazi mineralno ulje, piše portal 025info. Portal piše da je zasad nepoznata osoba bagerom iskopala rupu, a potom dovezla i sipala otpadno ulje. Dragana Stambolija, rukovodilac Odeljenja za inspekcijske poslove opštine Apatin, potvrdila je da je u rupu od 80 kubnih metara sipano najverovatnije mineralno otpadno ili hidraulično ulje.
- Sumnjamo da je na tom mestu došlo do zagađenja zemljišta te smo, čim smo o tome dobili saznanja, održali hitan sastanak i kontaktirali Zavod za javno zdravlje Vojvodine - izjavila je Stambolija.

2024 © - Vesti online