Utorak 30.01.2018.
18:01
Vestionline, Tanjug

Pahor poručio: Od arbitražne presude ne odustajemo

EPA/Antonio Bat
Do rešenja spora i implementacije arbitražne presude potreban je bilateralni dijalog na svim nivoima

On je dodao da se Slovenija ne može odreći primene arbitražne presude kojom je granični spor konačno rešen i to kompromisom.

Pahor je na tradicionalnom prijemu za ambasadore stranih zemalja u Ljubljani kazao da arbitražna presuda nije ni Hrvatskoj ni Sloveniji dala sve što su tražile, ali da se radi o kompromisu sa kojim se mora živeti, prenosi Hina.

- Što je još važnije, taj kompromis nam omogućava da i ubuduće razvijamo naše partnerstvo i prijateljstvo. Hrvatska, na žalost, ne priznaje odluku arbitražnog suda, dok Slovenija od te presude ne može i neće odustati jer za to nema nikakvih stvarnih i pravnih razloga - kazao je Pahor na Brdu kod Kranja. 

Pročitajte još:

On je podsetio da slovenački i hrvatski narod nikada u prošlosti nisu bili u oružanom sukobu i izrazio očekivanje da će se Evropska komisija više angažovati na sprovođenju arbitražne presude. 

Kako je ocenio, da bi došlo do rešenja spora i implementacije arbitražne presude potreban je bilateralni dijalog na svim nivoima. 

- Za sve gde ima mogućnost Slovenija će presudu implementirati, ali sa jasnim ciljem da izbegne zaoštravanja i incidentea. Na slovenačkoj strani su i međunarodno pravo i šira međunarodna zajednica i Slovenija će na arbitražnom rešenju i njegovom sprovođenju insistirati - rekao je Pahor. 

Pahor je ponovio i podršku Ljubljane naporima država zapadnog Balkana na njihovom putu u evroatlantske integrracije, ali je izrazio zabrinutost pojavama nestabilnosti, naročito u BiH i dodao da veruje da to brine i sve druge evropske zemlje.

2024 © - Vesti online