Ponedeljak 26.07.2010.
00:12
Vestionline

Ovnujski general i pelengaće

Ovnujski general


Ćikavac - "U Crnoj Gori ovan koji se nauči te vodi ovce kad udari neprijateljska četa. Kad čobanin opazi četu, on izbacivši pušku pobjegne kud hoće, a ćikavac, na kome je i zvono, odmah za čobaninom a ovce za njim. Ako čobanin nije rad metati puške, on se samo kamenom ili čime drugijem baci na ćikavca, i on odmah potrči za njim kao i pušku kad čuje".


Šaljivi čiča


Paramenta - "ovu sam riječ ja čuo samo u Tršiću i u ova nekolika šaljiva stiha: 'U našega čiče paramente, tri ardova u podrumu prde: u jednome nigđe ništa nema, u drugome (zaboravio sam šta je), a u treći prni pa zavrni". Ovake sam stihove ja slušao i u Srijemu, ali se sad ne mogu opomenuti kako se počinju, samo znam da su treći i četvrti ovako: U jednom se mačka omacila, a u drugom kučka oštenila".


Muško rublje


Pelengaće - "vunene podebele gaće do niže koljena, koje se osobito nose po Hercegovini. Pelengaće se nose i po južnijem krajevima današnje Srbije, n. p. u nahiji Užičkoj. Od prije su i Crnogorci nosili pelengaće, ali sad mjesto njih nose plavetne kupovne gaće od raše, benevrke, kalavre".

2024 © - Vesti online