Ponedeljak 29.01.2018.
20:44
blic.rs, Vestionline

"Srbija nema kredibilitet da govori o Jasenovcu"

twitter.com/hrtvijesti
Marija Pejčinović Burić

Navela je da u organizaciji izložbe nisu, kako je rekla, učestvovale ni UN ni Izrael.

- Nadamo se da će Srbija konačno prestati s ovakvom retorikom i da će se okrenuti evropskoj budućnosti, u kojoj i mi možemo pomoći ukoliko želi ići tim putem - rekla je Pejčinović.

Prema njenim rečima, "krajnje je licemerno da optužbe na račun Hrvatske upravo dolaze od visokih zvaničnika Srbije koja je nedavno rehabilitovala, ili ima u postupku rehabilitacije, najgore teške zločince Drugog svetskog rata - Dražu Mihajlovića i Milana Nedića".

- U tom smislu mislimo da oni, koji su odgovorni za strašne pokolje u Drugom svetskom ratu, nemaju nikakav kredibilitet da govore o tim pitanjima, a da se najpre ne obračunaju sa tim na svojoj teritoriji - rekla je hrvatska ministarka.

Ona je navela da su "ova manipulacija i retorika već viđena stvar" i da su "bile priprema velikosrpske agresije u vreme Slobodana Miloševića koja je pripremala agresije na druge zemlje na ovim područjima".

Pejčinović Burić je naglasila da je važno izraziti pijetet prema žrtvama i osuditi zločine svih represivnih režima koji su bili na ovim prostorima i koji su učestvovali u holokaustu i teškim povredama međunarodnog humanitarnog prava.

Upravo zbog poštovanja prema žrtvama, rekla je ona, Hrvatska smatra da to pitanje ne sme biti dnevno-političko i ne sme biti korišćeno u propagandne svrhe, kao i da su nedopustive bilo kakve manipulacije žrtvama.

Hrvatska ministarka tvrdi i da Hrvatska čuva istinu o žrtvama Jasenovca, te da je Javna ustanova Spomen područje Jasenovac ključna za istorijsko i naučno istraživanje istine o Jasenovcu, a na tragu toga da se to nikada ne bi zaboravilo.

Izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav", koju je proteklog vikenda u sedištu UN otvorio potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, rad je grupe istoričara iz sedam zemalja.

Hrvatska je najpre optužila Srbiju da izložbom o Jasenovcu u sedištu UN u Njujorku "manipuliše i plasira lažne podatke", a stradanja žrtava u tom ustaškom logoru za vreme Drugog svetskog rata koristi u "propagandne svrhe".

- Ova izložba nije uperena ni protiv koga, osim protiv zločinaca i onih koji žele da se to zaboravi i izbriše - rekao je Dačić u Njujorku i dodao da je izložba nazvana "Pravo na nezaborav" upravo "zbog sećanja na holokaust, na genocid koji se dogodio u koncentracijskom logoru Jasenovac".

2024 © - Vesti online