Ponedeljak 29.01.2018.
17:31
M. Đorđević - Vesti

I to je bio Balkan: Supruga ga nadživela

wikipedia.org
Bora Stanković

Zbog graničarske hrabrosti koju su pokazali u borbi sa Turcima, ali i prema novim vlastima, dobili su nadimak Sabadoš, što na mađarskom jeziku znači "slobodan".

Nikola se preselio u Beograd 1876, u doba srpsko-ruskog rata, i tu već naredne godine umro, tako da se njegova najmlađa ćerka, buduća gospođa Stanković, rodila kao posmrče.

Završila je Institut kraljice Natalije, u rangu današnje više škole. Imala je lep rukopis i prepisivala je neka dela svog muža. Živela je još dugo posle Borine smrti i umrla je tek posle Drugog svetskog rata.

Međutim, u piščevoj zaostavštini je nađen koncept jednog pisma u kome se vidi da ni Angelina nije bila ostvarenje snova slavnog pisca o ljubavi i porodici, jer tu stoji:

"Dragi ujače, i sad ne znam zašto se njome oženih. Znam da je nikad ne videh radosnu, nasmejanu. Uvek sa stisnutim usnama, kosim pogledom i tihim disanjem. A još sirota. A, međutim, uvek obučena po modi, u onom lakom, jevtinom uštirkanom i razdražljivom odelu. Ona nije bila dražesna... Ama, nije brate to, govorio sam sebi. Ljubav hoću."

2024 © - Vesti online