Ponedeljak 29.01.2018.
17:00
rs.n1info.com

"Penzioneri su pred pucanjem": Najava protesta "Stavimo tačku na pljačku"

N. Đurović
Protest penzionera zbog smanjenja penzija (Foto: Arhiva)

Penzioneri su poručili da će to biti poslednji put da upozoravaju Ustavni sud, Vladu i državne institucije na, kako su rekli, "pravno-ekonomski razvrat" koji se događa poslednje četiri godine, zbog "protivustavnog smanjenja penzija".

Predsednik USPS-a Mihajlo Radović izjavio je da kako Srbiji raste rejting na Duing biznis listi, tako su novčanici penzionera sve prazniji.

Podsetio je da u poslednje četiri godine realne penzije opale za 20 posto.

"Mi nećemo odustati kada su penzije i odbrana PIO fonda u pitanju. Ustavni sud od 22. februara 2016. ćuti na našu drugu inicijativu, jer znaju da ako nas odbiju - daju nam zeleno svetlo za Strazbur i zato licemerno ćute. Prvu inicijativu su odbili. A i sam Fiskalni savet se oglasio i upozorio da ne postoje više razlozi za umanjenje penzija, odnosno razlozi za primenu zakona. Naše akcije će trajati sve dok ne oborimo Zakon i vratimo stanje na ono kako je bilo 2014. godine i vratimo penzionerima njihovu imovinu", kaže Mihajlo Radović.

Iz UPSP-a poručuju da protest dolazi u atmosferi kada su penzioneri pred "pucanjem".

Protestu će se pridružiti i predstavnici sindikata vojnih penzionera.

Predstavnici Udruženja sindikata penzionera Srbije podsetili su i da se Evropska federacija penzionera obraćala državnim funkcionerima u Srbiji zbog "ugnjetavanja i bezobraznog pristupa prema penzionerima".

2024 © - Vesti online