Utorak 30.01.2018.
05:00
Z. M. - Vesti

Molitva za jedinstvo hrišćana

Z. Mirković
Zajedno protiv rasizma i mržnje

Molitva je počela ulaskom u hram predstavnika pravoslavnih crkava, predstavnika dohalkidonskih crkava, kao i Rimokatoličke, Evangelističke, Reformatske, Baptističke, Metodističke, Anglikanske i Starokatoličke crkve.

U ime SPC sve prisutne je najpre pozdravio episkop Andrej, na prvom mestu biskupe Franca Šarla iz Katoličke crkve, Hajnca Lederlajtnera iz Starokatoličke crkve i Mihaela Binkera iz Evangelističke crkve. Starešina hrama protojerej-stavrofor Petar Pantić izgovorio je srdačnu dobrodošlicu i posebno naglasio potrebu svehrišćanske solidarnosti u savremenom svetu.

Pročitani su molitveni stihovi iz Svetog pisma. I ovog puta su učesnici obavešteni o stradanju i progonu hrišćana u zemljama širom Vaseljene, između ostalog u krajevima Karipskog mora, zbog čega je na kraju sakupljen prilog u cilju ublažavanja njihovih patnji.

Z. Mirković
Predstavnici crkava u srpskom hramu

Besedu u duhu čuvene reformatske tradicije, pred vernim narodom dobre volje, održao je velečasni pastor Tomas Henefeld, predsednik Saveta austrijskih crkava i pripadnik Reformatske crkve.

On je upozorio javnost od rastućeg rasizma i antisemitizma. Crkve su, kako je rekao, dužne da nedvosmisleno odbace rasizam, nacionalizam i versku mržnju, a predstavnici države i crkve su pozvani da tesno sarađuju na tom polju.

Trpeza ljubavi

Sveštenstvo Bogorodičinog hrama i vernici Srpske pravoslavne crkve pozvali sve prisutne na pripremljenu trpezu ljubavi u crkvenoj sali ispod hrama. Vernici Bogorodičinog hrama pripremili razne vrste tradicionalnih srpskih jela.
Time je Srpska pravoslavna crkvena opština u Beču, kao brojna i veoma živa i organizovana, bila dostojan domaćin ovogodišnjeg međucrkvenog sabranja povodom tradicionalne zajedničke molitve za jedinstvo hrišćana.



 

2024 © - Vesti online