Ponedeljak 29.01.2018.
13:48
Vestionline, Sputniknews.com

VIDEO: Saudijski princ pokazao kazamat u kom je "čamio"

EPA/ Vassil Donev
Princ bio zatočen

Odluka o njegovom puštanju, kao i puštanju još nekoliko poznatih bogataša u petak, sugeriše da se velika istraga protiv korupcije privodi kraju.

"Stigao je kući“, rekao je jedan izvor iz prinčeve porodice.

"Teške zatvorske dane“ princ Alvalid provodio je pritvoru u hotelu „Ric Karlton“ od početka novembra, zajedno s još desetinama drugih visokih funkcionera i poslovnih ljudi. Oni su svi uhapšeni u sklopu plana saudijskog prestolonaslednika, princa Muhameda bin Salmana, da reformiše zemlju i konsoliduje svoju vlast.

Glavni državni tužilac objavio je ove nedelje da je od tih ljudi njih 90 pušteno na slobodu nakon što su oslobođeni optužbi, dok su drugi slobodu platili novcem, nekretninama ili drugom imovinom. Vlasti još drže 95 ljudi, rekao je, a nekima od njih će se suditi.

Princ Alvalid vlasnik je kompanije „Kingdom holding“, a njegovo bogatstvo procenjuje se na 17 milijardi dolara, po časopisu „Forbs“. Direktno i indirektno preko holdinga poseduje akcije u kompanijama kao što su „Tviter“ i „Sitigrup“, a uložio je i u vrhunske hotele kao što su „Džordž V.“ u Parizu i „Plaza“ u Njujorku.

Kako su se u nekim medijima pojavile informacije da je princ Alvalid bio mučen tokom boravka u pritvoru, on je sam pri izlasku pozvao novinare Bi-Bi-Sija da snime uslove u kojima je boravio. I malo je reći, nisu baš ono što očekujete od prosečnog zatvora.

Naime, Alvalidu u luksuznom apartmanu nije falilo ni „ptičjeg mleka“, pa tako na samom početku videa pokazuje novinarima svoje „patike za tenis u kojima vežba“, a potom šeta kroz sobe luksuznog hotela. Takođe objašnjava da protiv njega nisu podignute optužnice, nego da samo „razgovara s vlastima“.

Pohvalio se i salatama koje jede (princ je vegan) i dodao da je redovno vežbao, šetao i plivao tokom svog pritvora.

2024 © - Vesti online