Ponedeljak 29.01.2018.
12:18
Vestionline

Novi feljton na Vesti online: Alahovi hrišćani na Balkanu

wikipedia.org
Istanbul u vreme Osmanskog carstva

Dvoverci se u javnosti predstavljaju kao muslimani, ali se u svojim domovima drže Isusove vere. Smatra se da su mnogi od njih tokom Prvog svetskog rata pod pritiskom turskih vlasti morali zvanično da se izjasne kao muslimani, ali je dvoveraca bilo i mnogo ranije.

Islamizacija pokorenih naroda u Osmanskom carstvu nije išla ni lako ni brzo. Mnogi nemuslimani su bili prinuđeni da prihvate verovanje u Alaha kako bi sačuvali imanje, porodicu, položaj, pa i živu glavu, ali su pronalazili i razne načine da očuvaju staru veru.

Najdrastičniji oblik bilo je upravo kriptohrišćansto. Prva vest o dvoverstvu među Srbima potiče iz 1568. godine, kad je jedan turski vojnik srpskog porekla priznao francuskom poslaniku na sultanovom dvoru u Jedrenu koje je vere, da živi sa Turcima i pretvara se, ali da je rođenjem i srcem hrišćanin.

O nimalo lakom životu u Otomanskom carstvu, kad je glava letela s ramena i za manje prekršaje, svedoči feljton - Alahovi hrišćani na Balkanu koji ćete moći da čitate na Vesti-online.

2024 © - Vesti online