Ponedeljak 29.01.2018.
08:10
O. Đoković - Vesti

Guča kreće na put oko sveta

Vesti
Snimanje je počelo: Reditelj Predrag Pjer Nikolić sa klapom

Pored brojnih francuskih tehničara, zbog zahtevnosti scene, za direktora fotografije izabran je srpski profesor i stručnjak Nebojša Bašić, koji je istu funkciju obavljao i tokom snimanja aktuelne serije "Nemanjići". Kako ističe Pjer, premijera filma, koji je sada u fazi nastajanja, a kako je objavio predsednik CLAM (Privredne komore Latinske Amerike), održaće se u Kolumbiji, iduće godine za vreme održavanja Foruma CMA (Svetskog komiteta za obrazovanje pod okriljem Unesko).

Biće ovo njegov treći film o Guči koji je snimio za 22 godine.

- Došao sam do retke prilike koju nisam hteo da propustim, a to je realizacija filma pod radnim naslovom "Treće putovanje u Republiku trube" s kojim bih zaokružio jedinstvenu filmsku trilogiju gde je svaka od te tri priče rađena u intervelu dužem od 10 godina - kaže Nikolić i ističe:

Podrška iz Latinske Amerike

- Iza ovog projekta stala je Privredna komora Latinske Amerike, a pismo podrške je lično potpisao njen predsednik Francisko Keiruga. Zainteresovanost je iskazao i jedan od najpoznatijih i najcenjenijih evropskih TV kanala, francusko-nemački Arte, te postoji mogućnost da se uključi u ovaj projekat - otkriva režiser.

- Ovo je još jedna mogućnost filmske afirmacije Srbije u svetu, tu je i sprega sa francuskom kulturom, uspostavljena je povezanost sa prostranstvom španskog govornog područja, kao i eventualnih kontakta i perspektiva za razmenu i saradnju, a biće i pobratimljenje mesta i gradova. Najiskrenije se nadam da će se ova moja priča svideti i biti inspiracija i drugim interesantnim projektima. Istovremeno hvala svima koji su prepoznali da moja prethodna ostvarenja na afirmativan način popularišu Srbiju u Francuskoj i u svetu - zaključuje reditelj.

Z. K. Munja
Igraće u filmu: Dejan Petrović

Saga o tradiciji trube

Očaran doživljajem Guče, Pjer se seća daleke 1996. godine kada je, uz učešće Milovana - Mića Petrovića, legendarnog trubača iz Dubokog pokraj Užica, realizovao film o jednom od najpoznatijih festivalskih srpskih brendova - Dragačevskom saboru trubača.

- Nakon tog prvog, moj drugi "Guča film" snimio sam 2006. godine, a premijera je održana u Versaju. Naslov filma je "Miris pleha", a radnja prati jedan francuski orkestar oformljen na čuvenom Versajskom fakultetu arhitekture, koji kreće put Guče i to ne samo da reprezentuje Francusku, već da se susretne i zasvira sa Dejanom, sinom čuvenog Milovana - Miće Petrovića - priseća se Pjer i ističe:

- Dejan Petrović je pristao da učestvuje i u mom najnovijem filmu koji je i nastavak sage o tradiciji trube u njegovoj familiji.

Sa oca na sina

U Guču ove godine namerava da dođe i Alvaro Gomez Orozko, francuski doktor muzikologije i etnologije, meksičko-kolumbijskog porekla, a specijalizovan za muzičku folklornu tradiciju naroda Anda i Amazonije, što mu je donelo brojna iskustva, znanja i priznanja.
- Tokom jednog od susreta, a na osnovu mog prvog filma koji je video, rekao je da ga priča o "Dragačevskom saboru" i trubi podseća na orkestre koji sviraju u Bohaki, zemlji kondora i vulkana, 250 km severnozapadno od Bogote. Tamo, gde je nekad davno i sam predavao antropologiju i muzikologiju, tradicija se, isto kao i u nekim delovima Srbije, prenosi sa oca na sina - prepričava Pjer.






 

2024 © - Vesti online