Ponedeljak 29.01.2018.
00:44
Z. Mirković - Vesti

Gudenus "prošetao" Dodikov orden

Za ovogodišnji bal vladalo je veliko interesovanje i gotovo u potpunosti je rasprodat. Kao i uvek, bilo je gostiju ne samo iz Beča, već i drugih delova Austrije i susednih zemalja.

- Više od 20 godina je prošlo od kada smo ponovo oživeli tradiciju srpskih balova. Svake godine pokušali smo da obogatimo program i povećamo broj gostiju. Ovde godine smo prvi put uspeli da prodamo 95 odsto karata, što pokazuje da su prethodni balovi bili uspešni - kaže Milorad Mateović, predsednik Srpskog centra.

Tombola humanitarnog karaktera

Balska tombola imala je humanitarni karakter i deo sredstava će biti uplaćen na račun humanitarne organizacije Budi human za malog Ognjena Jovanovića.

On je rekao da će se, dok god bude živ, truditi da Svetosavski bal bude organizovan. Najavio je, takođe, da će ansambl Ministarstva odbrane, koji je prvi put nastupao na bečkom balu, i narednih godina biti pozivan.

Ove godine kroz balski program vodio je glumački bračni par Vojin Ćetković i Sloboda Mićalović-Ćetković.

U programu su učestvovali plesna škola Imerfol, koja već godinama otvara Svetosavski bal i KUD "Branko Radičević" iz Beča sa gradskim igrama. Tokom večeri prisutne su zabavljali Neda Ukraden, Ranko Jović, Jadranka Jovanović, Dušan Svilar i Dubravka Miletić. Raznovrstan umetnički program obogatio je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", kojim je dirigovao Vojkan Borisavljević.

Na Svetosavskom balu su, kao i svake godine, bili predstavnici diplomatskog kora, austrijskog političkog, kulturnog i javnog života, kao i gosti iz Srbije, među kojima i kapetan bojnog broda Petar Bošković, načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane. Slobodarsku partiju Austrije (FPOe), koja je od kraja prošle godine u Vladi Austrije, predstavljali su Johan Gudenus, šef poslaničkog kluba, Nemanja Damnjanović, poslanik u bečkoj skupštini, Hubert Fuks, državni sekretar u Ministarstvu finansija i Konstantin Dobrilović, savetnik vicekancelara.

"Gde nestade neutralnost?"

- Ne razumem što se oko ovog ordena i moje posete RS digla tolika bura u Austriji. Mi negujemo odnose sa svim zemljama na Zapadnom Balkanu, ali uvek kada odemo na srpsku teritoriju neki nas napadaju. Lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPOe) Kristijan Kern dozvolio je da ga savetuju veliki Bošnjaci. Pitam se gde je tu neutralnost - dodao je Johan Gudenus.

- Na balovima nosim ordenje koje sam dobio. Obično nosim onaj koji mi se sviđa, a sada sam izabrao novi orden koji sam dobio od predsednika Dodika - naglasio je Johan Gudenus.

Kao i svake godine, prisutni su bili i funkcioneri SPOe, predvođeni poslanikom Kurtom Štircenbeherom.

Monografija

Srpski centar je povodom ovog bala objavio monografiju "20 godina Svetosavskog bala u Beču", koji je svojevrsna retrospektiva bečkih balova u novije doba. Srpski centar je sakupio arhivsku građu i sećanja na prethodnih 20 Svetosavskih balova u Beču i uobličio ih u jedinstveno delo.

Ivana Vujošević iz Vestern uniona je na Svetosavski bal dovela kolege iz više zemalja sveta. Među njenim gostima bili su Austrijanci, Indijci i Englezi.

- Kolege su čule od mene za ovaj bal i bile su zainteresovane da vide kako Srbi organizuju balove - kazala je ona za "Vesti" dodajući da je inače cilj Vestern uniona, koji je i ove godine podržao Svetosavski bal, da bude što bliže svojim klijentima.

Posle izvođenja Svetosavske himne i tradicionalnog poziva "Neka bude bal", uz prve taktove valcera na podijumu su se našli i prvi plesni parovi.

Na balu se igralo do sitnih jutarnjih sati, a jedan par je lepršavom igrom izmamio divljenje prisutnih. Bili su to Bratoljub Ćuk, dugogodišnji aktivista, koji je već duže vreme u penziji i njegova ćerka Vesna Maunter.

- Od prvog bala dolazim svake godine. Iako sam sada, pošto sam u penziji, više u Srbiji, ne propuštam nijedan Svetosavski bal. Ove godine sam došao sa ćerkom - kazao je Ćuk, koji u vreme kada je ponovo oživljen bal bio predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču.

Z. Mirković
Mirjana sa suprugom

Gosti iz Nemačke

Iz Nemačke je na Svetosavski bal u Beč doputovala Mirjana Andrejević Kri, članica Društva srpskih lekara i stomatologa Nemačke.
- Ovo mi je šesti put da prisustvujem balu. Mnogo mi se sviđa Svetosavski bal u Beču i zbog toga sam, sa suprugom, koji je Nemac, došla i ove godine - kazala je ona.

Srpski centar iz Beča je pre 21 godine oživeo tradiciju srpskog bala u Beču, koja datira još od davne 1846. godine, kada je knez Miloš Obrenović došao na ideju da organizuje manifestaciju na kojoj bi jednom godišnje okupljao sve Srbe koji žive u Beču. 

Z. Mirković
Tim m:tel Austrija sa Vojinom Ćetkovićem

M:TEL AUSTRIA i ove godine uz bal

Kompanija m:tel Austria, članica Telekom Srbija grupe, i ove godine bila je podrška u organizaciji Svetosavskog bala u Beču. Balu je prisustvovao tim m:tel Austria predvođen Natalijom Jegdić, predstavnikom menadžmenta Telekom Srbija grupe. Kompanija m:tel Austria ukazala je da je taj operater najbolji izbor za naše ljude, to jest dijasporu iz Srbije, BiH i Crne Gore.

U svojoj ponudi kompanija nudi sve usluge koje se mogu naći u ponudi ostalih austrijskih operatora, pod istim uslovima, a pored toga i jedinstvene pogodnosti za naše ljude koji žive u Austriji, a čije porodice, prijatelji, poslovni partneri žive ne samo u Austriji, već i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori.

Najveća pogodnost je jedinstvena zona pozivanja u četiri zemlje: Austriji, Srbiji, BiH i CG, takoreći, korisnicima m:tel-a je svejedno da li zovu Beč, Beograd, Banjaluku ili Podgoricu. A kada borave u zavičaju, nema potrebe da menjaju karticu jer sa m:tel Austria brojem nemaju roming nego razgovaraju, šalju poruke, surfuju kao da su u Austriji.

Krajem prošle godine, kompanija je otvorila novu poslovnicu u Beču, u Mariahilfer Strasse 108/3, mada su njihove kartice i dopune dostupne širom Austrije: u Hartlauer prodavnicama, u supermarketima (Lidl, Penny, Hofer, Merkur), Libru i Pagru, benzinskim pumpama (ENI, OMW, Shell i drugim) te kod ovlašćenih distributera.

- Trudimo se da konstantno unapređujemo ponudu. Momentalno bih izdvojila ponudu telefona visoke klase za 0 evra to jest bez jednokratne uplate, na primer Samsung S8, uz tarifu Servus L, već od februara će se moći dobiti za mesečni iznos od 44, 90 evra što je trenutno najpovoljnija ponuda na tržištu - kazala je Jegdić.
 

2024 © - Vesti online