Nedelja 28.01.2018.
12:53
Vestionline

"Pobeda proruskog kandidata udar na evropsku Češku"

en.wikipedia.org
Miloš Zeman

"Proruski kandidat“ Miloš Zeman je opet izabran za predsednika Češke. U drugom krugu je sakupio 51,5 odsto glasova, čime je osvojio neznatnu prednost u odnosu na protivnika, profesora hemije Jiržija Drahoša, piše "Dejli telegraf“.

Po mišljenju autora članka, Zemanova pobeda je udar za Čehe koji su se nadali da će njihova zemlja zauzeti više evropsku poziciju. Liberal Drahoš, koji se zalagao za tešnju saradnju sa EU, priznao je poraz, ali je obećao da će aktivno učestvovati u javnom životu.

Možda je na izborima u korist aktuelnog predsednika presudna bila njegova reputacija čoveka bez dlake na jeziku. Mnogi Česi smatraju da njegovi maniri "vređaju dužnost koju zauzima", tvrdi list.

Međutim, drugi Zemanov mandat mogao bi da uruši odnose njegove zemlje sa Briselom. Iako je vlast češkog predsednika ograničena, on privlači na sebe pažnju otvorenom kritikom EU i "odlučnim proruskim pogledima“, navodi izdanje. 

Zeman je poznat i po tome što je veliki protivnik muslimanske imigracije u Evropu i Češku. Zato će njegova pobeda pojačati „duboki raskol“ unutar EU i ojačati poziciju Poljske i Mađarske.

Ove države koje vode populističke i nacionalističke vlade kategorički su protiv evrointegracija i migracionih kvota Brisela. Zato će Varšava i Budimpešta pozdraviti očuvanje vlasti svog češkog "saveznika“, navodi izdanje.

2024 © - Vesti online