Nedelja 28.01.2018.
10:49
Vestionline

Čovečanstvo za korak bliže "sudnjem danu"

pixabay
Nuklearno oružje velika pretnja čovečanstvu

Časopis koji se bave pitanjima nuklearnog oružja, oružja za masovno uništenje, klimatskih promena, novih tehnologija i bioloških pretnju i koji upravlja satom, objavio je vest tokom konferencije za medije u Vašingtonu i konstatovao da je svet poslednji put bio ovoliko blizu totalnom uništenju 1953. godine kada je besnio Hladni rat.

"Svetske vođe u 2017. godini nisu na produktivan način odgovorili na pretnje nuklearnim ratovima i klimatskim promenama što je svet učinilo opasnijim mestom nego što je to bio slučaj pre godinu dana", navedeno je u "Biltenu naučnika koji se bave atomskom energijom".

Nuklearno oružje i politička kriza u svetu glavni krivci

Kao glavne razloge za pomeranje sata uredništvo "Biltena" navelo je nuklearni program Severne Koreje, neslogu Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, tenzije u Južnokineskom moru, gomilanje nuklearnih arsenala Pakistana i Indije i nesigurnost ishoda pregovora sa Iranom oko nuklearnog oružja, prenosi "Njujork tajms".

Naučnici su takođe upozorili da emisije gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte još nisu smanjene na zadovoljavajući novo, a tehnologija nastavlja da narušava red u demokratskim državama. Utvrdili su i da se 2017. godine SAD udaljio od pozicije vođe u svetu, da su manje predani traženju zajedničkih rešenjai da potkopava napore da se reše svetski problemi.

Iz časopisa su kao destabilizirajuće faktore naveli retoriku američkog predsednika Donalda Trampa prema Kimu Džonu Unu, Trampovo odbijanje dogovora s Iranom, popunjavanje Agencije za zaštitu okoline ljudima koji negiraju klimatske promene i nameru Trampove administracije da poveća i prenameni američki nuklearni arsenal.

"Niti saveznici niti neprijatelji ne mogu pouzdano predvideti ponašanje SAD-a. Osim toga, ne mogu utvrditi kada su američke tvrdnje stvarne, a kada su samo stvar retorike", rekli su naučnici.

"Međunarodna diplomatija redukovana je na vređanje, dajući joj određeni osećaj nadrealnosti. To naravno dodatno smanjuje sigurnost u svetu", navedeno je.

Kao na vrhuncu hladnog rata

Sat je zadnji put na dva minuta do ponoći bio 1953. godine. Tada su Amerikanci i Sovjeti prvi put testirali mogućnosti termonuklearnog oružja. Iste te godine privremeno je stao Korejski rat, a predsednik SAD Dvajt Ajzenhauer predstavio je program "Atomi za mir". Taj program je naime trebalo da uveri Amerikance da bi se nuklearna energija mogla koristiti u naučnom istraživanju, medicini i poljoprivredi.

Sat je prvi put predstavljen 1947. godine, a kazaljka se u poslednjih osam godina četiri puta pomerala bliže ponoći. 2010. godine bila je na pet minuta od ponoći, 2015. godine bila je na tri minuta, a prošle je godine bila na dva i po minuta od ponoći. Naučnici su prilikom pomeranja sata 2007. godine istakli da brzina tehnoloških promena sve više počinje da utiče na stabilnost svetskog poretka.

Iz časopisa su kao najveće tehnološke pretnje izdvojili mogućnost hakovanja sistema koji kontrolišu finansijsku i energetsku infrastrukturu, razvoj autonomnog oružja koje bi moglo bez ljudskog nadzora i upravljanja napadati ciljeve i mogućnost zloupotrebe sintetičke biologije.

Kritičari sata tvrde da sama njegova egzistencija proizvodi političku paralizu dok drugi dovode u pitanje stručnost naučnika koji su zaduženi za njegovo vođenje

2020 © - Vesti online