Subota 27.01.2018.
15:45
Vestionline, Tanjug

Hrvati nezadovoljni, uputili diplomatsku notu Sloveniji

EPA/Antonio Bat
Sve u duhu dobrosusedske saradnje 

U diplomatskoj noti ističe se da će Hrvatska, zbog pokušaja sprovođenja arbitražne odluke koja je za Zagreb neprihvatljiva, biti prisiljena da odgovori na isti način.

"Smatramo da najava Slovenije ujedno predstavlja ponašanje koje nije u duhu dobrosusedske saradnje i evropskih vrednosti, te kojim se u rešavanje otvorenog pitanja granice pokušavaju uvući građani, pa i ribari koji žive i rade uz tu granicu", stoji u saopštenju Ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

Podsećaju da dve države članice EU i NATO imaju odgovornost da, u duhu međusobnog poštovanja, otvorena pitanja rešavaju mirnim putem, bez preduzimanja jednostranih mera. Drugu stranu ponovo pozivaju na dijalog.

Slovenačka policija počela je u petak da kažnjava hrvatske ribare zbog povrede teritorijalnih voda te države. Kako je saopštila slovenačka policija, novčane kazne poslate su na adrese vlasnika 14 ribarskih brodova iz Hrvatske.

Međutim, u udruženju hrvatskih ribara u Istri kažu da nijednom ribaru nije stigla kazna za navodno "nedopušteni prelazak granice".

Ukoliko ih dobiju, proslediće ih policiji – tako su se, kažu, dogovorili sa ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem.

"Od tog trenutka one postaju briga hrvatskih institucija", rekao je predsednik tog udruženja Robert Momić.

2020 © - Vesti online