Subota 27.01.2018.
15:15
Vestionline, Tanjug

Nikolić u Kini: Privatizacija RTB Bor da učvrsti "čelično prijateljstvo"

Tanjug
Tomislav Nikolić u poseti kompaniji "Zijin Mining" u Kini

Nikolić, koji je predvodio delegaciju Vlade Srbije prilikom posete kompaniji "Zijin Mining", rekao je tokom razgovora sa Čenom da je Vlada Srbije zainteresovana za saradnju sa tom kineskom kompanijom, saopštio je Nacionalni savet za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom.

- Ukoliko dođe do realizacije privatizacije RTB Bora od strane Zijin kompanije, mogu da kažem da u okviru "Pojasa i puta" veće investicije u rudarstvo neće biti. Privatizacija RTB Bora je prava prilika da učvrstimo prijateljstvo koje je predsednik NR Kine Si Đinping nazvao čeličnim - rekao je Nikolić.

On je, nakon obilaska kompanije i rudnika zlata i bakra, naglasio da  se iskreno nada da će kompanija "Zijin Mining" doći u Srbiju jer ona, kako je ocenio, podiže standard u rudarstvu. 

Čen je tokom razgovora izrazio veliko interesovanje kompanije "Zijin Mining" za privatizaciju RTB Bora, napominjući da ta kompanije ima vodeću ulogu u inicijativi "Pojas i put" kada je reč o kineskom ulaganju u rudarsku industriju. 

U sapštenju se navodi da se aktuelni investicioni projekti kompanije "Zijin Mining" uglavnom distribuiraju u više od 20 provincija Kine i devet zemalja u inostranstvu među kojima su Rusija, Kirgistan, Tadžikistan, Kanada, Demokratska Republika Kongo, Papu Nova Gvineja, Peru, Australija i Južna Afrika. 

2024 © - Vesti online