Subota 27.01.2018.
13:29
Vestionline, Tanjug

Haos u najavi: Spremaju se generalni štrajkovi širom Nemačke?

pixabay.com
Propali pregovori, Nemačka pred masovnim štrajkom radnika?

Moćni nemački sindikat IG Metal saopštio je u petak da će odložiti svoj poziv na celodnevne štrajkove, u iščekivanju ishoda poslednje runde pregovora s poslodavcima u jugozapadnoj nemačkoj državi Baden-Virtemberg, gde se nalaze sedišta kompanija kao što su "Daimler" - proizvođač "mercedes-benca", i "Porše", prenosi Rojters.

Međutim, peta runda pregovora je protekle noći okončana bez dogovora između sindikata i poslodavaca, a regionalni ogranak sindikata IG Metal saopštio je da će nacionalnom rukovodstvu sindikata preporučiti da pozove na generalne štrajkove počev od iduće sedmice.

Štefan Volf, šef udruženja regionalnih poslodavaca u Baden-Virtembergu, rekao je da je sindikat IG Metal izneo nove poredloge tokom sinoćne pete runde pregovora i da se o tiom predlozima "nije moglo pregovarati".

On je upozorio da će šira akcija industrijskih radnika naneti veliku finansijsku štetu nemačkim kompanijama.

- Ostao sam bez reči jer su dobri kompromisni predlozi i rešenja, koja smo već pronašli, ponovo sklonjeni s pregovaračkog stola nakon tako dugih pregovora - rekao je Volf.

Ohrabren najbržim privrednim rastom u poslednjih šest godina i rekordno niskom stopom nezaposlenosti, IG Metal zahteva povećanje plate za šest odsto za 3.9 miliona radnika metalne industrije širom Nemačke.

Veliku kočnicu u pregovorima predstavlja zahtev sindikata da se radnicima da pravo da smanje sedmične radne sate sa 35 na 28 radi staranja o deci, starijim osobama ili bolesnim članovima porodice, a da se na pune radne sate vrate posle dve godine.

Zaposlenima je do sada nuđeno povećanje plate od dva odsto uz jednokratnu isplatu od 200 evra, dok su im odbijeni zahtevi za kraću radnu nedelju ukoliko nije predviđeno i da zaposleni privremeno rade duže nego što je predviđeno.

Više od 900.000 radnika učestvovalo je u industrijskoj akciji ove godine u znak podrške zahtevima IG Metala za veće plate.

Svaki dogovor iz Baden-Virtemberga biće primenjen i u drugim nemačkim državama, napominje britanska agencija.

2022 © - Vesti online