Petak 26.01.2018.
23:31
Vestionline, Tanjug

Opasan govor Donalda Trampa: Kao pred Prvi svetski rat

EPA/Laurent Gillieron
Svojom retorikom izazvao zabrinutost širom sveta: Donald Tramp

- To je scenario 20. veka - rekao je Husein.

- Tramp je pozvao sve zemlje da slede sopstvene interese, bez obzira na to što ako se to uradi, ako svaka zemlja usko sledi svoju agendu, ona će se sudariti sa agendama drugih i vratićemo svet u 1913. godinu - upozorio je Husein u Davosu.

Tramp je ranije danas u svom govoru na Svetskom ekonomskom forumu nastojao da privuče strane investicije govoreći da su SAD "otvorene za biznis", istovremeno obećavajući da će preduzeti mere protiv, kako je rekao, nepravednih trgovinskih sporazuma.

Ponovivši svoj slogan "Amerika na prvom mestu", Tramp je rekao da očekuje od svih svetskih lidera da stave interese svojih zemalja na prvo mesto.

Prema Huseinovim rečima, takva politika će dovesti do toga da se u nekom trenutku sve raspadne i do velike patnje ljudi, prenosi Rojters.

- Etnički, šovinistički nacionalizam, osećaj nadmoći u zajednicama predodređenim za to na osnovu boje kože ili etniciteta, a da su drugi ljudi na neki način manje vredni ili da su neke zemlje nekako moralno superiornije od ostalih - to je ono što nas uvlači u nevolju - zaključio je komesar UN.

2024 © - Vesti online