Petak 26.01.2018.
14:13
Vestionline, Tanjug

Asanž bi mogao da postane slobodan čovek

EPA/Facundo Arrizabalaga
Da li će 6. februara Asanž biti slobodan?

Džulijan Asanž nalazi se već pet godina u ambasadi Ekvadora, u kojoj je zatražio azil, budući da mu je pretilo hapšenje zbog odbijanja da se vrati u Švedsku gde je optužen za navodno seksualno uznemiravanje koleginica. On smatra da bi time bio deportovan u SAD koje ga traže zbog objavljivanja poverljivih dokumenata o ratovima u Iraku, Avganistanu...

Ekvador je u međuvremenu osnivaču Vikiliksa odobrio politički azil, ali je zvanični London odbio da mu prizna diplomatski status, koji bi ga spasao hapšenja. 

Londonski sud za danas je zakazao ročište u kom će se raspravljati o Asanžovoj molbi da se ukine nalog za njegovo hapšenje. Upitan da li bi moglo da se desi da Asanž danas postane slobodan čovek, iz kancelarije glavnog tužioca je kratko rečeno: "Hipotetički, da". 


Međutim, iako su mnogi britanski mediji objavili da bi konačna odluka suda trebalo da se donese danas, Asanž će morati da sačeka 6. februar, kada će britanski sudija doneti odluku o ukidanju naloga za hapšenje osnivača Vikiliksa, javila je agencija Rojters. 

Advokat Mark Samers je rekao da je nalog za hapšenje "Izgubio svoju svrhu i funkciju". "Asanž traži odbacivanje naloga za hapšenje jer su Šveđani potvrdili da zahtev za ekstradiciju više nije na snazi", rekao je portparol tužilaštva, preneo je Rojters.

2024 © - Vesti online