Petak 26.01.2018.
11:47
Poslovni dnevnik, Vestionline

Srpske kompanije probijaju led - Vukovar kao "most" za EU

commons.wikimedia.org/Mazbln
Vukovar

"Inicijativa došla sa srpske strane"

Zajednički naziv za ovu privrednu saradnju je okretanje nove stranice, a definišu je bar tri osnovna razloga koja su se iskristalizovala, piše hrvatski Poslovni dnevnik.

Kako navode, unazad tri godine Grad Vukovar sprovodi nekoliko programa kojima podstiče ekonomiju, a ima važan geostrateški položaj s dobrom saobraćajnom povezanošću, što je poduzetnicima bitno s aspekta rashoda, kao i ono glavno - zbog činjenice da je Hrvatska članica EU, "most" je za plasman proizvoda srpskih kompanija na tržište veličine oko 500 miliona potrošača, uz dodatne mogućnosti u vezi sa dobijanjem sertifikata potrebnih za dalji razvoj. 

U pokretanju privredne saradnje između srpskih ulagača i Grada Vukovara ključna je podrška Hrvatske privredne komore i Privredne komore Srbije, koja je s prednostima ulaganja u Grad Vukovar upoznala tamošnje privrednike. 

"Novac ne poznaje granice"

Zahvaljujući tim aktivnostima probija se led, a dobrodošlicu dolasku kompanija iz Srbije, kao i svim ulagačima, otvoreno iskazuje gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

- Otvoreni smo za privrednu saradnju sa srpskim investitorima. Imali smo neku nevidljivu barijeru, ukratko bila je blokada, a i nedovoljna komunikacija urodila je manjkom saradnje. Zato je važno da se pokrenu razgovori koji mogu dovesti do otvaranja novih radnih mesta i pokretanja investicija - kaže Penava dodajući i da je inicijativa došla sa srpske strane krajem prošle godine. 

- Kakva su očekivanja? Interes postoji, ali dok ne budu potpisani ugovori, i na primer ne uđe se u kupovinu neke hale ili površine, teško je reći. Važno je reći da novac i kapital ne poznaje granice, nego traži nove aktivnosti, i želi biti u korak sa svetom, a mi nastojimo da prihvatimo takav način razmišljanja i činićemo sve da dođemo do benefita - uveren je Peneva. 

Po velikom zanimanju za poslovnim partnerima u Vukovaru, gde bi otvorili svoje proizvodne pogone, trenutno se ističe srpska kompanija Mlekara Mihajlović iz Paraćina. Njeni predstavnici učestvovali su na prvom, tzv. uvodnom sastanku u kabinetu gradonačelnika.

Pritom nisu bili usamljeni; naime još tri kompanije, i to iz segmenta proizvodnje, energetike i IT sektora, preko svojih predstavnika na tom su se sastanku detaljno raspitivale za mogućnosti ulaganja i uslove koje im se nude u Vukovaru, piše Poslovni dnevnik. 

2024 © - Vesti online