Četvrtak 25.01.2018.
22:09
Vestionline, Tanjug

"Evropa da ispravi nepravdu prema Zapadnom Balkanu"

EPA/Stephanie Lecocq
Podržati zemlje Zapadnog Balkana: Bojko Borisov

Kako navodi BTA, Borisov se tokom obraćanja u Davosu fokusirao na Zapadni Balkan i potrebu da međunarodna zajednica podrži razvoj zemalja u tom regionu.  

Podsetivši na ratove, katastrofe i previranja kroz koje je prošla Evropa, Borisov je rekao da su posledice sukoba 1990-ih godina na Zapadnom Balkanu i dalje prisutne. 

- Postoji nepravda koju bi Evropa trebalo da ispravi - Zapadni Balkan. Te zemlje daju sve od sebe kako bi ispunile zahteve koje se postavljaju pred njih, a mi - njihovi susedi, partneri, zemlje EU -  takođe bi trebalo da uradimo šta je potrebno kako bi se napredovalo u njihovoj intergaciji - rekao je Borisov.

On je ponovio da sada kada se balkanske zemlje pripremaju za članstvo u NATO i EU, "najbolje je vreme da se podrži razvoj njihove saobraćajne, komunikacione, energetske i ekološke infrastrukture na takav način da se osigura da će to najviše biti od koristi njima i ostatku Evrope". 

Borisov je tokom diskusije na forumu u Davosu takođe predstavio druge prioritete bugarskog predsedavanja EU: budućnost Evrope i mladih, bezbednost i stabilnost u snažnoj i ujedinjenoj Evropi, digiratalna ekonomija i veštine budućnosti.

2024 © - Vesti online