Četvrtak 25.01.2018.
21:29
Vestionline, Tanjug

"Ukrajina nije za NATO, ali se ne sme predati ni Rusiji"

EPA/Michael Reynolds
Naći pravo rešenje za Ukrajinu: Henri Kisindžer

- Za Rusiju je istorijska Ukrajina bila oko 400 godina deo teritorije. Sa druge strane, čvrste su veze sa EU u nizu oblasti. Saopštiću nepopularnu tačku mišljenja - nije mudro pokušati da se Ukrajina uključi u NATO, ali je takođe nemoguće da ona postane ruski satelit - izjavio je Kisindžer na Komitetu američkog Senata za odbranu.

- Ako je granica Evrope, istočna granica Ukrajine, 300 milja od Moskve,k mi stvaramo napetost sa Rusijom. Ako je to na zapadnoj granici Ukrajine - to je granica Poljske, Mađarske i Rumunije. To je nedopustivo za Evropu, za nas. Moguće rešenje pitanja - "ukrajinski pristup" koji će biti nađen za Ukrajinu u svojstvu nezavisne, kao u vojnom, tako i u ekonomskom planu, koja samostalno rešava svoja prioritetna pitanja - izjavio je bivši državni sekretar.

On je saopštio da su glavne pretnje nacionalnoj bezbednosti - stabilan porast odbrambene sposobnosti Kine i Rusije.

- Sada je glavni uzajamni odnos između supersila SAD i Kine i Rusije. Nema sumnje da vojne i ekonomske mogućnosti Kine rastu. Jača i Rusija, to možemo videti iz istorije sa Krimom, Ukrajinom i Sirijom. To će nas staviti pred ozbiljno pitanje: kakvi su strateški odnosi ove dve države - rekao je Kisindžer.

2024 © - Vesti online