Četvrtak 25.01.2018.
17:58
Vestionline, Tanjug

Uključen sat sudnjeg dana: Koliko nam je još ostalo?

pixabay.com
 

U odnosu na prošlogodišnja dva i po minuta do 12, kazaljke su pomerene još bliže, na dva minuta, s obzirom na to da nijedna pretnja čovečanstvu koja je pomenuta prošle godine nije nestala, a da su se nove pojavile.

Sat je uključen u Vašingtonu, a ceremoniji su prisustvovali mnogi naučnici koji su govorili o "sudnjem danu", koji simbolizuje mogućnost nuklearnog uništenja sveta.

U okviru ovog događaja, prenose britanski mediji, svetski naučnici izražavaju svoje mišljenje o tome koliko je svet danas u opasnosti od izbijanja nuklearne katastrofe, klimatskih promena, sajber napada i bioterorizma, ali ujedno ima i važnu poruku celom svetu budući da svoja predvidanja iznose vrsni stručnjaci.

Od kako je sat prvi put uključen 1947, on je upozoravao svet o tome koliko se, hipotetički, svake godine naša civilizacije približava katastrofi.

Što se kazaljke pomeraju bliže ka broju 12, to je Zemlja bliža katastrofi.

Do sada su te kazaljke bile nameštene između 2,5 i 10 minuta do 12 sati. 

Najbezbednije predviđanje je bilo 1990, da bi ovog puta, sa dva minuta do 12, što je najbliža tačka ikada, naučnici poručili svetskim liderima da je "verovatnoća globalne katastrofe veoma blizu" i da su "neophodne brze akcije kako bi se smanjili rizici".

Navodi se da su, u odnosi na prošlogodišnja dva i po minuta do 12,  kazaljke pomerene još bliže, na dva minuta, s obzirom na to da nijedna pretnja covecanstvu koja je pomenuta prošle godine nije nestala, a da su se nove pojavile.

2024 © - Vesti online