Četvrtak 25.01.2018.
15:44
RTS

Vučić: Ako je dijalog da priznamo Kosovo, onda - hvala, doviđenja

Screenshot/Prva
Aleksandar Vučić u Davosu

Vučić je rekao da su razgovarali o nastavku dijaloga i rešavanju problema. Kako je naveo, ne razume zašto su prihvatili samo razmenu informacija kada je reč o istrazi ubistva Olivera Ivanovića, ali se nada da će oni pronaći njegove ubice.

Predsednik Srbije je poručio da je važno da se razgovara i razmišlja o budućnosti srpskog i albanskog naroda. 

- Imali smo sastanke sa Albancima koji su ovde predstavljeni u skladu sa onim kako je dogovoreno - dakle Kosovo zvezdica Rezolucija 12 44 - rekao je Vučić. 

Na konstataciju da će učestvovati na više skupova na kojima se "zapravo govori i o Srbiji i Kosovu" i na pitanje da li to treba da nas raduje ili zabrine, predsednik Srbije je rekao da se ovde ne govori o Srbiji i Kosovu, već o Beogradu i Prištini, a da Tači govori o Srbiji i Kosovu, dok neki ne govore uopšte o Srbiji i Kosovu... 

- Ako neko misli da je ideja procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine samo da Srbija mora da prizna Kosovo i to je to, "onda - hvala, doviđenja - rekao je srpski predsednik. 

Vučić je to rekao na pitanje da li postoji mogućnost da se organizuje međunarodna konferencija na kojoj bi se pitanje KiM rešilo, umesto "mrcvarenja" u Briselu, koje traje već godinama. On načelno ne odbacuje ni tu mogućnost, mada se, kako kaže, plaši da bi eventualna konferencija "prošla bez dogovora". 

Vučić je, naime, objasnio da o kakvom god formatu da je reč - "neko mora da pokaže dobru volju, da razume da je kompromis ne samo da očekujete u kojoj ćete formi dobiti sve", kao što to, primetio je, Tači očekuje, već moraju da postoje ustupci sa obe strane. 

Na pitanje da li je Priština spremna na kompromise, odgovorio je da nije u stanju da govori u njihovovo ime. 

- Biće oni po hodnicima, vidim da imaju dovoljno slobodnog vremena, pa ih pitajte - kazao je Vučić novinarima. 

2024 © - Vesti online