Petak 26.01.2018.
03:30
A. Šišić - Vesti

Protesti pod plaštom mode: Krv na bundi

pixabay.com

U poslednje vreme i moda je poslužila kao poligon za jedan vid bunta i izražavanje političkih i drugih ubeđenja. Najglasniji demonstranti su članovi društva za zaštitu životinja koja opsedaju modne revije na kojima dizajneri promovišu nove krznene bunde i asesoare. Kultna scena iz filma "Seks i grad" kada razjarene žene na ulici crvenom farbom (krvlju) polivaju junakinju Samantu i njenu belu bundu - može da se dogodi i na javi.

Ućutkana manekenka

Marketa Martiškova je umetnica i dizajnerka koja je u poslednje vreme zapanjila svet svojim kolekcijama simbolično nazvanim "Protest". Pre neku godinu njena manekenka je prošetala u džinovskoj beloj perjanoj jakni sa crnim slovima koja su spajala reči ekonomija, manipulacija... Kako bi dočarala svoju viziju, modelu je na usne zalepila narandžastu traku koja je simbolično ukazivala na ćutanje ljudi na nepravdu.

Pripadnice ukrajinske grupe FEMEN često protestuju tako što paradiraju golih grudi. Nije poznato da li prate trendove modnih magova koji malo, malo pa kreiraju neki providni komad koji otkriva dekolte. Pre nekoliko godina špartale su duž centra Pariza kako bi proslavile ostavku pape Benedikta Šesnaestog.

Karl Lagerfeld, kralj modne kuće Šanel, uvek na revijama priredi spektakl. On je kolekciju za proleće-leto 2015. godine predstavio u znaku protesta. Manekenke su u improvizovanoj ulici nazvanoj Bulevar Šanel, smeštenoj u zgradi Grand Palais, negodovale i nosile transparente sa porukama poput "Budi sam svoj stilista" ili "Budi drugačiji".

Smatra se da su ovim parolama podržale sve glasniji feministički pokret koji hara svetom. Karlova muza model Kara Delevinj je predvodila manekenke na čelu kolone sa megafonom u rukama, odevena u kostim koji podseća na muško odelo.

Odelom protiv napasnika

U poslednje vreme dame u Holivudu rado na crvenom tepihu nose odela u znak protesta protiv producenta Harvija Vajnstajna i predsednika Amerike Donalda Trampa. Glumice i slavne pevačice tvrde da se na ovaj način zalažu da žene prestanu da se seksualno uznemiravaju i posmatraju kao komad mesa.

2024 © - Vesti online