Četvrtak 25.01.2018.
12:22
Vestionline, b92.net

Danas se pomeraju kazaljke sudnjeg dana: Koliko smo blizu?

pixabay.com
Odbrojavanje je počelo?!

Sat će se uključiti u 10 časova po vremenu u Vašingtonu, odnosno u 15 časova po londonskom vremenu, i najverovatnije će nam pokazati da smo mnogo bliže nuklearnom kraju sveta nego što mislimo, prenosi britanski Independent.

Ceremoniji će prisustvovati brojni naučnici koji će govoriti o "sudnjem danu", koji simbolizuje mogućnost nukleranog uništenja sveta. 

Ovaj skup, koji se odvija svake godine, napominje Independent, delimično ima ceremonijalni karakter u okvoru kog svetski naučnici izražavaju svoje mišljenje o tome koliko je svet danas u opasnosti od izbijanja nuklearne katastrofe, ali ujedno ima i važnu poruku celom svetu budući da svoja predviđanja iznose vrsni stručnjaci. Danas će oni, najverovatnije, reći da su veoma zabrinuti, ocenjuje britanski list.

Šta je "sat sudnjeg dana" i šta on znači

Sat je zapravo način da se svetu ukaže na ozbiljnost pretnji u vezi uništenja celokupne civilizacije na Zemlji. Što su kazaljke na satu bliže brojki 12 to smo u većoj opasnosti. Takođe, ukoliko se opasnost od sudnjeg dana smanji, kazaljke se udaljavaju od ponoći. 

U većini slučajeva do sada su te kazaljke bile nameštene između dva i 10 minuta do ponoći, a najbezbednije predviđanje je bilo 1990. Trenutno kazaljke stoje na dva ipo minuta do ponoći, što je presedan koji je napravljen prošle godine, budujći da se kazaljke nameštaju na cele minute. 

Očekuje se da naučnici danas kazaljke pomere još bliže ponoći, najmanje za tih pola minute budući da ni jedna pretnja čovečanstvu koja je istaknuta prošle godine nije nestala, dok su se nove pojavile. 

Prošle godine, kada su kazaljke na satu pomerene najbliže tački kraja sveta, naučnici su poslali jasnu poruku svetskim liderima. "Verovatnoća globalne katastrofe je veoma blizu i neophodne su brze akcije kako bi se smanjili rizici", rečeno je prošle godine.

2024 © - Vesti online