Petak 26.01.2018.
00:44
D. Dekić - Vesti

I kafe-kuvarici naknada za strah

Tanjug
Nekima povlastice, drugima smanjenje: Protest vojnih penzionera

- Da ironija bude veća, problem je isplivao na površinu neposredno posle mera fiskalne konsolidacije. One su se dobrim delom bazirale na smanjenju penzija onima koji su radili i uredno uplaćivali doprinose za penziono osiguranje punih 40 godina. I dok je njima država uzimala, više od dve milijarde dinara godišnje je neosnovano davala zaposlenima u ministarstvima odbrane, policije, BIA, Zavodu za izdržavanje sankcija i Poreskoj upravi - ocenio je Ćulibrk za "Vesti".

On je zapitao i da li je neko ljut što je boljom kontrolom trošenja javnog novca mogao da uštedi samo da je sprečio da beneficije imaju i frizeri, kuvari, moleri, električari, doktori, psiholozi, šalterski i drugi radnici, pi-arovi i ko sve još ne. Da su to "jako rizična zanimanja" u Srbiji, kaže Ćulibrk, bez DRI, nikad ne bi saznali.

Nemušto pravdanje

- Neki od prozvanih pokušali su nemušto da se opravdaju. Bolje da su ćutali. U Ministarstvu odbrane navode da su i administrativni radnici, šefovi kabineta i ljudi iz protokola, profesionalna vojna lica "izloženi rizicima", a u MUP-u i BIA poručuju da su i zaposleni po kancelarijama pod "stresom" svakodnevno kada sarađuju sa funkcionerima i rade sa poverljivim informacijama - kaže Milan Ćulibrk.

A to su i administrativni, tehnički, šalterski radnici, PR-ovi, a među povlašćenima, prema rečima vrhovnog državnog revizora Svetlane Tome-Anokić i frizeri, moleri, muzičari...

- Očekivali smo da državni organi učine više da to reše. Nisu se potrudili i onda smo odlučili da krenemo u reviziju - napominje ona.

Potpuno je besmisleno, prema rečima profesora dr Mlađana Kovačevića, da neki sede u kabinetima i još budu povlašćeni kraćim stažom.

A gde su medicinari

- Ne vidim razlog da država bude široke ruke prema nekim policijskim i vojnim generalima i drugima po kancelarijama, a da ne omogući privilegovani kraći radni vek, recimo, medicinskom osoblju koje radi s aparatima za zračenje - kaže ekonomista dr Mlađan Kovačević.

- Radni uslovi su im dobri i nisu izloženi nikakvom riziku, za razliku od vojnika i policajaca koji su često u akcijama. Ti kancelarijski činovnici u sektoru bezbednosti imaju bolje uslove i od kolega iz sektora građevine koji rade po neuslovnim barakama na gradilištima - kaže naš sagovornik.

Da "sedeći" imaju beneficije kao operativci, ukazuju i u DRI, opominjući kako godišnje u proseku po 1.000 zaposlenih više ima pravo na povlašćeni kraći staž. Revizor navodi da, na primer, u Poreskoj upravi beneficirani radni staž ima 144 ljudi, a većina ima uvećanje koliko i operativci BIA i 12 meseci staža im se računa kao 16.

2024 © - Vesti online