Četvrtak 25.01.2018.
03:30
b92.net, Vestionline

Preskačete doručak? Imate veći rizik od bolesti

pixabay.com
Zdravlje na usta ulazi

Britanski naučnici sa Univerziteta u Batu i Notingemu proučavali su 49 odraslih ljudi, od kojih je 20 imalo višak kilograma, a 29 normalnu težinu. Zadatak je bio da svaki dan pojedu doručak do 11 ili barem 12 sati pre podne. 

Naučnici su merili rast šećera u krvi i izlučivanje insulina nakon konzumiranja doručka. Naime, bez izlučivanja insulina nema mogućnosti skladištenja šećera iz krvi u masno tkivo, a rezultati istraživanja pokazali su da preskakanje doručka onemogućava ovaj proces. 

Preskakanje doručka nosi i opasnost od prejedanja za ručkom ili večerom, jer će telo tražiti nadoknadu za izgubljen šećer i nutrijente tokom jutra. Redovno doručkovanje štiti od nakupljanja masti i plaka na arterijama i razvijanja holesterola, dok s druge strane pomaže kod gubitka kilograma i poboljšava koncetraciju i pamćenje. 

Metabolički sindrom je medicinski izraz za kombinaciju dijabetesa, visokog krvnog pritiska i gojaznosti, a to može izazvati povećani rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. 

Mladi koji zanemaruju doručak, najvažniji obrok u danu, imaju 68 osto više rizika da će patiti od metaboličkog sindroma kao odrasle osobe. Istraživači su takođe uzeli u obzir niz društveno-ekonomskih činilaca i drugih životnih navika adolescenata, ali su zaključili da je doručak najjači indikator.

Obrok u dva dela 

Izborom kvalitetnih namirnica za doručak možemo bitno popraviti dan jer ćemo osigurati više energije, popraviti koncentraciju i raspoloženje. Pritom je korisno "razbiti" ga na dva obroka - zajutrak i doručak. 

Dobro je da odmah nakon ustajanja konzumiramo neki lagani obrok koji nam može dati energiju, recimo komad voća, voćni sok ili smuti od kombinacije voća i povrća. Na primer, odmah po ustajanju možemo pojesti bananu, koja će nam dati energiju, ili popiti sok od ananasa, koji će podstaći metabolizam. 

Ujutro su korisni i citrusi, koji daju potrebnu dozu C vitamina i podižu imunitet. Alternativa može biti i sok od jagoda, na primer, koji je dobar za detoksifikaciju organizma. Zajutrak treba konzumirati kao uvod u doručak, neposredno nakon ustajanja, odnosno između 6 i 8 sati. 

Doručkovati se u tom slučaju može oko 10 sati, a to će dati dovoljno energije do laganog ručka. Vrlo je važno da doručak sadrži i ugljene hidrate, proteine i masti, jer i zdrave masnoće povoljno deluju na zdravlje mozga. 

Jedite namirnice koje sporo otpuštaju šećer. Kako bismo izbegli loše raspoloženje i nervozu koja se često javlja kod velikih oscilacija šećera u krvi zbog preskakanja ili loše organizovanih obroka, doručak mora da sadrži namirnice niskoga glikemijskog indeksa. 
 

2024 © - Vesti online