Sreda 24.01.2018.
13:36
Vestionline, Radio Slobodna Evropa

Profesor iz SAD: Srbija da odustane od severa Kosova

youtube.com
Dijalog "koristan za tehnička pitanja, ali ne i za rešavanje ozbiljnih, političkih pitanja između Kosova i Srbije", poručio Džozef

U intervjuu za Radio slobodna Evropa, Džozef je rekao da je važno da se SAD uključe u dijalog Kosova i Srbije kako bi strane postigle sporazum, kao i da Albanci koji su počinili zločine nad Srbima treba da odgovaraju pred Specijalnim sudom. Govoreći o ubistvu Ivanovića, Džozef je rekao da "ako sve strane učine korak nazad i razmotre kako i zašto je ubijen Oliver Ivanović, ispada da je razlog ono oko čega se brinuo Ivanović – kriminal i nedostatak vladavine zakona na severu". 

- Ne da nema kriminala i na jugu Kosova, ali na severu ne postoji potrebna vlast. Tamo nemaju vlast ni Vlada u Prištini, ni Vlada u Beogradu...Oliver Ivanović je na to upozoravao. Govorio je o otvorenoj prodaji droge, o kriminalcima u okolini, o nedostatku policijske vlasti, o mogućoj saradnji policije sa kriminalcima ili o infiltraciji kriminalaca u policiju. On je o svemu tome govorio u intervjuu za Vreme u septembru prošle godine - kazao je. 

Pročitajte još:

Tanjug

* Nađite ubicu ili svi odosmo

Ivanović je ubijen i sada je, dodao je Džozef, "mogućnost za Beograd da shvati da ovo više nije sprovodljivo i da izvrši napore da postigne sporazum sa Prištinom, a to je zaista moguće ukoliko se uključe SAD". 

​Na pitanje zašto misli da je moguće da je Rusija orkestrirala ubistvo Ivanovića, Džozef je rekao da "nema dokaza da je Rusija uključena u ubistvo, ali se zna da je bila zainteresovana da destabilizuje region" i dodao da je on zaparavo citirao jednog srpskog opozicionog lidera, ali da njegove optužbe moraju da se shvate ozbiljno. 

- Znamo da je Rusija izvršila napore da organizuje puč u Crnoj Gori. Želela je da destabilizuje region i to je pravi način da se tako nešto postigne – da se odstrani čovek koji je bio poznat po tome što se zalagao za dijalog sa Albancima. Govorio je tečno albanski, iako je bio odan srpskom cilju. Verovao je u dijalog - rekao je Džozef. 

Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, Džozef je rekao da je dijalog "koristan za tehnička pitanja, ali ne i za rešavanje ozbiljnih, političkih pitanja između Kosova i Srbije". On je dodao da u tom dijalogu ne može da se reši pitanje severa Kosova. 

- To je jedno strateško pitanje za Kosovo i može da se reši samo u kontekstu jednog sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbije. Za to je potrebno da se uključe SAD - dodao je. 

Džozef je rekao da je "Beograd kriv zato što gaji iluzije da može da podeli Kosovo i preuzme severne opštine", ali da "iluzije ima i Priština" a jedna od njih je damože da pobegne od odgovornosti za zločine koji su Albanci počinili protiv Srba. 

- Albanci su takođe počinili zločine nad Srbima, ne na isti način, ne istog stepena, ne u istom periodu, ali – to su zločini, a oni koji su ih počinili – treba da odgovaraju za to. Specijalizovana veća su formirana i neophodno je da svi organi i sve političke partije u Prištini sarađuju - rekao je. 

Upitan da li misli da su SAD prepustile Balkan Rusiji Džozef je rekao da su SAD "mnogo toga prepustile EU koja nije u poziciji da se suoči sa ruskim uticajem u regionu". 

"Sjedinjene Države su, zbog toga što nisu dovoljno prisutne i nisu dovoljno aktivne na Balkanu, zbog toga što su mnogo prepustile EU, otvorile prostor Rusij", rekao je Džozef u intervjuu za RFE.

2024 © - Vesti online