Utorak 23.01.2018.
20:38
prva.rs

"Dobra rešenja za Kosovo odavno su potrošena, ostaje nam samo..."

youtube.com
Iz Evrope traže jasno definisane granice: Šta će biti sa Kosovom?

Dve decenije od završetka ratova na prostoru bivše Jugoslavije Srbija ima nerešene granične sporove sa skoro svim susednim zemljama sa kojima je nekada bila u zajedničkoj državi. Ipak, možda je u ovom trenutku najvažnije pitanje da li će administrativna linija sa Kosovom to i ostati? 

- U strategiji EU koja uskoro treba da bude usvojena kaže se da se očekuje od Srbije pravno obavezujući sporazum što je uvod u konačno rešenje statusa i jasno je da će to verovatno zahtevati i određenu korekciju granicu, tako da sam imamo jednu vrstu pripremanja terena - navodi Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost. 

EU ne želi da uvozi bilateralne probleme objašnjavaju u evropskom pokretu. A najmanje loše rešenje kosovskog problema najavljuje srpski predsednik. 

- Nema dobrih rešenja, dobra rešenja za Kosovo su odavno potrošena i samo nam ostaje da biramo neko najmanje loše, a najmanje loše rešenje je normalizacija odnosa bez priznavanja, jer nam priznavanje niko ne traži - ističe Suzana Grubješić iz Evropskog pokreta. 

Predsednik Vučić najavio je i da će svoj sud dati i građani - na referendumu. 

- Prvo da vidimo šta bi bilo pitanje, koliko bi trajala debata... Ja sam za referendum ali je potrebno da bude posledica jedne šire rasprave - navodi analitičar Branko Radun. 

EU se opekla u slučaju graničnog spora Hrvatske i Slovenije i zato je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u Evropskom parlamentu bio vrlo jasan kada je stavio do znanja da sve zemlje Zapadnog Balkana koje žele da uđu u članstvo Evropske unije prethodno moraju da reše sve granične sporove. 

Podsećamo, francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondoloni izjavio je nešto ranije da neće biti integracije Srbije u Evropsku uniju (EU) bez sporazuma o Kosovu.

2024 © - Vesti online