Utorak 23.01.2018.
21:11
B. Božin - Vesti

SPD spasava Merkelovu

EPA/Sascha Steinbach
Da probamo opet: Martin Šulc, lider SDP-a

Ovakav rezultat je nedvosmisleno pokazao da je SPD pod Martinom Šulcom podeljena partija, što nije dobra vest za stabilnost buduće vlade.

Koalicioni pregovori treba da počnu već narednih dana i u najboljem slučaju da se završe u februaru. Tada mora da se prođe još jedna velika prepreka, kada će više od 440.000 članova SPD-a da glasa o koalicionom sporazumu i tako daju konačnu reč.

Odluka na kongresu u Bonu je donela olakšanje za koalicione partnere, Demohrišćansku uniju.

- Meni je pao kamen sa srca - rekao je potpredsednik CDU Tomas Štrobl koji je dodao da je prevagnuo razum kod socijaldemokrata. Vidno zadovoljna je bila i Angela Merkel. Od kongresa u Bonu je puno toga zavisilo, sudbina vlade, budućnost Šulca, uloga SPD, ali i sudbina Merkelove.
SPD je praktično spasao Uniju od neprijatnih sučeljavanja sa samima sobom. Ali,Merkelova će morati da savlada još prepreka. Prvo, odluka delegata SPD-a da idu u koalicione pregovore je uslovljena konkretnim poboljšanjima u oblasti radnih odnosa, zdravstva i izbegličkoj politici, gde će Merkelova morati da bude fleksibilnija. Imajući u vidu da je nastavak velike koalicije za nju u ovom trenutku najbolje od svega što je u ponudi, nema sumnje da će ona i njeni demohrišćani biti spremni na kompromise.

2024 © - Vesti online