Sreda 24.01.2018.
00:30
b92.net, Vestionline

Naučnici mogu da predvide kad će pacijent umreti

pixabay.com
Naučnici su razvili sistem koji može da predvidi kad će pacijent umreti

Iako to na prvi pogled deluje jezivo, naučnici tvrde da bi njihov rad mogao znatno da pomogne pacijentu i njegovoj porodici, navodi Dejli mejl (Daily Mail). 

Naučnici objašnjavaju da postoji ogromna razlika između načina na koji pacijenti žele da prožive ostatak života i načina na koji se to stvarno i događa. 

Istraživanja pokazuju da 80 odsto Amerikanaca želi da provede poslednje dane u sopstvenom domu, ali da 60 odsto, na kraju, umre u bolnici. 

Kako bi umanjili ovu disproporciju, naučnici su "istrenirali", odnosno popunili duboku neuronsku mrežu podacima Elektronskog zdravstvenog arhiva iz Stenfordske bolnice i Dečje bolnice "Lusil Pikar" sa podacima dva miliona pacijenata. 

- Uspeli smo da izgradimo predvidljivi model koristeći prikupljene podatke. Sama količina podataka omogućila nam je da izgradimo model predviđanja smrtnosti na osnovu svih uzroka, umesto da se to radi po modelu za specifičnu bolest ili demografske grupe - objašnjavaju istraživači. 

Za kvalitetnu palijativnu negu nije najbitnije tačno znati od čega pacijent umire. 

"Naš pristup koristi "duboko učenje" - pregled pacijenata primljenih u bolnicu i identifikovanje onih kojima će ta vrsta nege najverovatnije biti potrebna" - navodi se u studiji.

2024 © - Vesti online