Utorak 23.01.2018.
15:11
Vestionline, Tanjug

Kosovski mediji: Rušenje Specijalnog suda u rukama Haradinaja

EPA/Fehim Demir
Ozloglašena vojska i "materijal" za Specijalni sud - OVK (Foto: Arhiva)

On je novinarima rekao da još nije zvaničnio primio dokument, a kosovski analitičari kažu da je ta inicijativa upućivanjem vladi primila oblik zakonskog akta.

Portal Antipreš piše da je nakon gotovo mesec dana drame, inicijativa 43 kosovska poslanika kojom se zahteva da parlament opozove raniju odluku o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK, ovo pitanje prebačeno u ruke premijera Haradinaja za kojeg kažu da je jedan od najvećih protivnika ovog suda od samog njegovog formiranja.

Haradinaj se, naime, navodi ovaj medij, nadao da će proces usvajanja inicijative ići kroz parlament, pa je 23. decembra, dan nakon prvog propalog pokušaja njenog usvajanja zbog nedostatka kvorums, rekao da je Skupština ta koja utvrđuje obaveze vlade.

On je tada rekao i da će poštovati svaku odluku koju donese parlament u vezi sa tom inicijativom.

Zbog nedostatka kvoruma, skupštinsko Predsedništvo je potom proglasilo zimsku pauzu i najavilo da će o tome raspravljati nakon novogodišnjih i božićnih praznika.

Očekivano, međutim, usledila je oštra reakcija stranih diplomata, koji su jasno upozorili kosovske lidere da je pokušaj ukidanja Specijalnog suda velika greška.

- Želim da jasno kažem da se SAD protive svakom pokušaju da se ukine ili izmeni zakon o Specijalnom sudu. Ovo je neprijatno. Ako ova inicijativa bude uspešna, onda će biti izuzetno negativnih implikacija za budućnost Kosova - rekao je američki ambasador u Prištini Greg Delavi.

Britanski ambasador Ruri O'Konel reagovao je rekavši da je noć 22. decembra bila "najopasnija noć na Kosovu od posleratnog perioda". 

Prema njegovim rečima, kosovski političari stavljaju svoje lične interese ispred interesa države.

- Bili smo ponosni i izgledalo je kao da političari put državne interese iznad svojih ličnih interesa, ali ovaj put imam utisak da su lični interesi ispred interesa države - poručio je O' Konel.

Predsednik Skupštine, Kadri Veseljija, koji je najpe zajedno sa predsednikom Hašimom Tačije i premijerom Haradinajem bio za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda, kasnije je, posebno nakon sastanka trojice lidera sa američkim ambasadorom, promenio stav i poručio da ne želi da kvari odnose sa SAD i međunarodnim partnerima, te da Specijalni sud mora da ostane.

Veselji je 22. decembr, pri prvom pokušaju glasanja u parlamentu o ukidanju Specijalnog suda, nazvao "dramatičnim danom". 

Nakon više pokušaja Predsedništva parlamenta da inicijativu o ukidanju Specijalnog suda stavi na dnevni red Skupštine i snažnog pritiska međunardne zajednice, posebno SAD, to skupštinsko telo je juče odlučilo da inizijativu prosledi vladi, odnosno premijeru Haradinaju.

Veselji smatra da je takvo postupanje bilo normalno i u skladu sa poslovnikom.

Šef poslaničke grupe Demokrtskog saveza Kosova, Avdulah Hoti, koji je napustio jučerašnju sednicu Predsedništva, novinarima je rekao da se ta stranka protivi inicijativi za ukidanje

Specijalnog suda jer ona dovodi u pitanje odnose Prištine sa međunarodnim saveznicima.

Inače, naredna sednica parlamenta najavljena je za četvrtak, 25. januara, a vladi je dat rok od mesec dana da se izjasni o pomenutoj inicijativi.

2023 © - Vesti online