Utorak 23.01.2018.
12:05
Vestionline

Pitanje Kosova: Dačić objasnio šta je bajka i fatamorgana

Tanjug
Ivica Dačić ne odustaje od Kosova (Foto: Arhiva)

- Bilo bi dobro kada bi se došlo do trajnog rešenja. Ali kada na Zapadu govore o rešenju za Kosovo, oni uglavnom misle da mi treba da prihvatimo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a to je bajka. To da Srbija prizna Kosovo, da Kosovo dobije stolicu u UN, da mi sugerišemo Rusiji da glasa za to, to nije bajka, to je fatamorgana. Od toga nema ništa - kazao je Dačić za Radio-televiziju Vojvodine.

Upitan da li se njegov stav razlikuje od stava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da članstvo Kosova u UN može biti razmatrano ako Srbija dobije nešto zauzvrat, Dačić je rekao da se "može razgovarati o svim tim varijantama ako postoji neko trajno rešenje, ako postoji dogovor Beograd i Prištine".

Odustajanje od Kosova

- U cilju nam je da se pitanje Kosova "odgovori", ali na drugu stranu ne možemo uticati. Ako misli da je ono rešeno, ako mi samo priznamo nezavisnost Kosova i time se dodvorimo Zapadu da bismo ušli u EU, ne vidim da je to rešenje. Zato sam rekao da su to bajke obična fatamorgana - naveo je Dačić.

Ambasadore zemalja EU Dačić je pozvao da stave na papir "to što oni misle", navodeći da to "nikad ne može da bude usvojeno u Savetu EU".

- To je njihovo bilateralno mišljenje, EU nema jedinstven stav o Kosovu, jer postoje zemlje koje ga nisu priznale. A i da imaju jedinstven stav, nas to ne interesuje - rekao je on.

Ubistvo Olivera Ivanovića

On je podsetio da sU tehnički pregovori bili suspendovani "godinu-dve" i da je trebalo da budu nastavljeni onog dana kada je Ivanović ubijen, ali da u takvim uslovima dijaloga nije moglo biti.

Dodao je da se nada da se "tehnički pregovarači neće načekati" na nastavak dijaloga.

Dačić je kazao da Beograd trenutno nema policijske snage na Kosovu i da ne može da vodi istragu ubistva Ivanovića.

Uticaj Rusije

Upitan da li su Rusi prijatelji ili partneri Srbiji, šef srpske diplomatije je rekao da u to pitanje ne treba unositi emocije, već voditi računa o interesima.

- Ne bih voleo da to pitanje prihvatamo emocionalno ili iracionalno, već u skladu s interesima. Ako Rusija stavlja veto u SB UN na rezoluciju o Srebrenici i podržava nas u međunarodnim forumima kad je reč o Kosovu, a ako na zapadne zemlje ne možemo da računamo kad je to u pitanju, ja moram da napravim razliku - naveo je Dačić.

Imenovanje Makedonije

Govoreći o imenu Makedonije, rekao je da je tu reč o interesima i naveo da je Skoplje priznalo Kosovo i glasalo za članstvo Kosova u Unesku, dok je Grčka "prijateljska zemlja koja nije priznala Kosovo".

- Ako neko daje prednost Prištini u odnosu na Beograd, to predstavlja političku poruku - kazao je Dačić.

2024 © - Vesti online