Utorak 23.01.2018.
10:06
Danas

Kancelarija za KiM krije vrednost javnih nabavki

M. Karović
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić

Na sajtu Kancelarije za Kosovo i Metohiju u planu javnih nabavki za 2018. godinu označeno je kao tajni podatak koliko će sredstava biti utrošeno na - službena putovanja u Srbiji i inostranstvu, nabavku goriva, strategiju komunikacije na društvenim mrežama, mobilnu telefoniju i usluge praćenja i snimanja aktivnosti Kancelarije.

Kako navodi list, interesantno je da je odluka o tajnosti za plaćanje pojedinih usluga doneta nakon što je otkriveno da je Kancelarija jednu privatnu firmu platila oko milion dinara za posao ažuriranja profila na društvenim mrežama tog vladinog tela i njenog direktora Marka Đurića.

Programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić rekao je za "Danas" da proglašenje procenjene vrednosti javnih nabavki tajnom nije opravdano ukoliko postoji konkurencija na tržištu i dodao da Kancelarija za KiM treba da obrazloži taj postupak.

Iz kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti naveli su za list da oznaka tajnosti tamo gde nije potrebno često krije zloupotrebu i korupciju. Dodaju da je Vlada izuzeta od nadležnosti poverenika, a pošto je Kancelarija za Kosovo i Metohiju vladino telo, oni u tom slučaju nemaju formalnog osnova za intervenciju.

U Kancelariji nisu u ponedeljak odgovorili na pitanje lista "Danas" zbog čega su sredstva iz budžeta Srbije, opredeljena za pojedine usluge Kancelarije, označena kao tajna.

2024 © - Vesti online