Utorak 23.01.2018.
14:30
Vesti

Uspeh naučnika iz Melburna: Test za osam vrsta raka

pixabay.com
 

Istraživači, profesor Piter Gibs i vanredni profesor Džin Tie učestvovali su u američkom timu koji je radio na razvoju nove tzv. tečne biopsije. Cilj je bio da se jednostavnijom metodom utvrdi prisustvo teške bolesti u organizmu.

Došli su do testa kojim su u stanju da utvrde rani stadijum raka dojke, materice, jetre, želuca, pankreasa, jednjaka, creva i pluća. Na taj način, doktorima se omogućuje da uklone tumor pre nego što se on proširi i potencijalno postane zlođudan.

Prema podacima Australijskog biroa za statistiku, rak pluća i dojke je bio četvrti od 13 najčešćih uzroka smrti Australijanaca u 2016. godini. Prošle godine, u Australiji su otkrivena 134.174 nova slučaja kancera. Novi test krvi proverava stanje ključnih proteina i mutiranih gena koji upućuju na kancer.

Profesor Gibs kaže da je test krvi u stanju da tačno otkrije rani stadijum kancera i to znatno pre nego što se pojave simptomi.

On navodi da je svaka kontrola u stanju samo da otkriva jednu vrstu raka, a uz to su postojeći metodi neprijatni i povezani sa određenim rizicima.

Test nazvan "CancerSEEK" u stanju je da pozitivno otkrije između 69 i 98 odsto osoba koje imaju rak materice, jetre, želuca, pankreasa i jednjaka.

Rana dijagnoza

Profesorka Tie kaže da test krvi ima mogućnost da postane jedinstvena opšta kontrola za otkrivanje višestrukih tumora.
- Prvi put, sistem nam obećava da će kontrolni test omogućiti ranu dijagnozu i unaprediti procenat preživljavanja kod mnogih tipova tumora koji predstavljaju glavne uzroke smrti od raka u našem društvu.


 

2024 © - Vesti online