Utorak 23.01.2018.
12:30
Vesti

Mafijaši dužni 11,5 miliona dolara

Tanjug/MUP Srbije
Kod uhapšenih Australijanaca pronađena je velika količina novca različitih valuta i jedan pištolj

Da podsetimo, Dejvid Kembel (48) uhapšen je zajedno sa Roanom Arnoldom (44) i Tristanom Votersom (34) u dramatičnoj raciji izvedenoj prošlog utorka u beogradskom Metropol-Palasu, hotelu sa pet zvezdica u kom su odseli. Ovo je rezultat devetomesečne istrage o isporuci 1,2 tone kokaina iz Brazila, preko Kine, u Sidnej. Australijanci su, veruje se, bili deo međunarodne krijumčarske grupe i sada čekaju odluku o ekstradicionom procesu.

Dužan i radnicima

Kako saznaju mediji "Ferfaksa", Kembel je dugogodišnji Arnoldov poslovni partner. Ovaj par iz Kanbere upao je prilične finansijske teškoće 2012. godine, kada je njihova lokalna proizvodnja čelika došla u krizu zbog jeftinijeg uvoza iz Kine.

Kompanija Mass Steel propala je sa dugom od 11,5 miliona. Likvidator je kasnije izjavio da je Arnoldovo postupanje, kao direktora kompanije, upitno i da je trebalo da bude ispitano na Federalnom sudu gde mu je izrečena zabrana obavljanja direktorskih poslova u periodu od pet godina.

Optužen je da je učestvovao, iako je bio nesolventan, u takozvanim feniks aktivnostima (nastavak rada propalih firmi pod drugim imenom) i prebacivanju imovine sa jedne na svoju drugu kompaniju kako bi izbegao plaćanje poreza. Ostao je dužan i nadoknade radnicima. Čini se da Federalni sud nije preduzimao nikakve akcije po ovom zahtevu.

Tanjug/MUP Srbije
 

Putnik oko sveta

Više poslovnih ljudi pokušavalo je očajnički sa višestrukim naporima da vrate svoj novac od Arnolda i Kembela koji je bio generalni direktor kompanije.

- Uvek je bilo teško dobiti pare od njih - rekao je jedan poslovni saradnik, opisujući Arnolda kao energičnu i harizmatičnu osobu, ali je za Kembela rekao da je "najteža osoba s kojom je ikad radio".

Njih dvojica su organizovali novi posao sa uvoznim kineskim čelikom i često menjali imena firmi. Na svom onlajn profilu, Kembel navodi da je služio 10 godina u vojsci i da je "sezonski putnik oko sveta", takođe "zaljubljenik u plovidbu koji radi na gradnji privatnog carstva koje bi delio sa prijateljima i porodicom".

Voters, bivši građevinski direktor iz Kanbere, prošle godine došao je pod lupu poreznika. Godinu ranije, u sudskoj presudi navodi se njegovo ime kao osobe koja je navodno bila u trgovini 29 kilograma metamfetamina. Nije optužen po toj sumnji. Iz Kanbere se preselio u Melburn.
U Kanberi je bio menadžer noćnog kluba, ali takođe i fizički radnik.

Carstvo u Dubaiju?

Srpske vlasti Votersa označavaju kao velikog narko-bosa koji se poslednjih godina preselio u Dubai i poseduje hotele i drugu imovinu vrednu više od milijarde dolara. Na vebsajtu jedne svoje firme tvrdi da je po Australiji gradio više od 200 objekata. Hapšen je zbog kokaina u kolima još 2008. godine. Međutim, godine 2013, sudija Vrhovnog suda Australijske Prestone Teritorije saopštio je da policija ne može da dokaže da je droga njegova, pa nije ni optužen. Njegov ujak Egon Stras bio je osoba interesantna zbog šverca droge, pranja novca i prodaje kokaina i ekstazija na području Njukasla.
Voters je takođe imao veze sa Adamom Kranstonom, sinom bivšeg pomoćnika komesara poreske uprave, optuženim za jednu od najvećih poreskih prevara u Australiji koji tek čeka da mu se sudi.


 

2024 © - Vesti online