Ponedeljak 22.01.2018.
17:44
Vestionline, Tanjug

Kolinda: Akcijom Maslenica odbacili smo agresore, pa ih dokrajčili u "Oluji"

EPA/Lukas Coch
Kolinda Grabar Kitarović se podsmeva srpskim žrtvama

U ovom zločinu ubijeno je 348 vojnika i civila srpske nacionalnosti, među kojima je bilo 35 žena i troje dece mlađe od 12 godina.

Prema rečima Kitarović, akcijom Maslenica "agresorske snage" su odbačene u dubinu tada "okupiranih područja Hrvatske", gde su dve godine kasnije u Oluji dočekale potpuni vojni poraz.

Ta operacija, rekla je, otvorila je put ne samo konačnom oslobađanju zadarskoga zaleđa i cele domovine nego i stvorila pretpostavke za njenu obnovu i izgradnju, posebno istaknuvši novi "Maslenički most" i "Tunel Sv. Rok".

- U tom jedinstvu svojih podneblja, s bogatstvom svoje zemlje i ostrva, Hrvatska ima sve pretpostavke za uspeh. Dragi branitelji Zadra, učesnici operacije "Maslenica", od svega srca vam čestitam ovu jubilarnu godišnjicu, kojom se prisećamo dana koji su zauvek upisani u hrvatsku istoriju - navela je Kitarović, prenela je Hina.

Izaslanik predsednika Hrvatskog sabora, potpredsednik, Milijan Brkić, i sam učesnik ove operacije, u svom obraćanju je posebnu zahvalnost uputio tadašnjem zapovedniku specijalnih jedinica MUP generalu Mladenu Markaču i kazao da je VRO Maslenica pokazala kolika je snaga onih koji se bore za slobodu.

Danas, istakao je, borba se nastavlja, ali potpuno drukčijim sredstvima.

- Danas moramo obezbediti uslove za kvalitetniji život, posebno mladih. To je cilj kojem svi moramo služiti i u koji se svi moramo zaklinjati - poručio je.

Izaslanik premijera, miistar odbrane Damir Krstičević, taođe jedan od učesnika operacije Maslenica, zahvalio je svim braniteljima na učestvovanju u ovoj operaciji za koju kaže da je bila prekretnica u domovinskom ratu, jer je, uz to što je ponovo spojila sever i jug Hrvatske, pokazala da je Hrvatska vojska organizaciono dostigla nivo organizovanosti i opremljenosti koja je omogućavala izvođene složenih vojnih operacija.

- Tajna te pobede i svih pobeda u Domovinskom ratu bili su naši ljudi - čovek. Hrvatski vojnik je brend prepoznat i od našeg naroda i u svetu i naš zadatak je da razvijamo i nadograđujemo taj brend - rekao je Krstičević, koji je i potredsednik vlade.

Na svečanosti je govorio i general Ante Gotovina, ratni komandant operacije Maslenica, koji je pozdravljen burnim aplauzom, rekao da se "ne sme zaboraviti da je uzrok domovnskog rata bila agresija na Hrvatsku".

2024 © - Vesti online